Nemulţumiţi de sentinţa instanţei
Social 4 aprilie 2019, 20:05 | 3349

Familia unuia dintre bărbații care au murit la locul de muncă, la o stație de pompare din satul Cojușna, raionul Strășeni, reclamă un act de injustiție. Cel considerat vinovat de tragedie a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Rudele unei victime spun că vor merge până la cea mai înaltă instanță, unde vor cere dreptate.

Nenorocirea s-a întâmplat în urmă cu aproape un an. Doi muncitori, de 23 și, respectiv, 46 de ani, au fost scoși din casă, în zi de odihnă, să facă lucrări la rețeaua de canalizare din Cojușna. Bărbații au fost puși la muncă de către Victor Gori, directorului firmei care gestiona respectiva rețea. În ziua de 19 martie, Judecătoria Strășeni l-a condamnat pe Gori la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel.

Cei doi bărbați au fost chemați la stația de pompare să evacueze apele reziduale. Acolo, s-au intoxicat cu gaze și au murit.

Victor Gori și-a recunoscut vina doar în ce privește securitatea muncii. Avocatul acestuia sugerează că pentru moartea oamenilor trebuie să răspundă și alții.

Familia unui dintre cei doi bărbați morți i-a cerut lui Victor Gori să-i restituie banii cheltuiți pentru înmormântare și să compenseze dauna morală. El ar fi căzut de acord, dar cu o condiție.

Afirmațiile Anastasiei Prodan sunt respinse de către avocatul lui Victor Gori. Cu o zi înainte de nenorocire, un localnic a intrat în fântâna de canalizare din Cojușna, dar nu a rezistat mult și a ieșit.

L-am sunat în mod repetat pe Victor Gori, să-i cerem o reacție, dar el nu ne-a răspuns la apel. Primarul satului Cojușna, Sergiu Jereghi, este de părere că responsabilă de moartea oamenilor este firma cu care a fost semnat contractul de parteneriat public-privat. Oricum, după tragedie, Primăria a înlăturat mai multe defecțiuni la rețea, plătind cu bani publici. ”La acel moment, situația a scăpat de sub control, iar altcineva nu putea să remedieze situația”, explică Sergiu Jereghi.

Potrivit primarului Jereghi, firma care gestionează rețeaua de canalizare va face acest lucru până la rezilierea contractului. Procesul a fost inițiat înainte de 26 mai 2018, când au murit cei doi muncitori. Rudele unei victime nu cred că de atunci încoace s-a schimbat ceva în bine.

Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Strășeni, Vasile Fodea, ne-a spus că a aplicat mai multe amenzi firmei responsabile de sistemul de canalizare. În afara camerei de luat vederi, Fodea a declarat că ”sunt vinovati, pentru ca NU pompau la timp apele uzate, ci doar strângeau bani". Reprezentanții Fabricii de Vin din Cojușna s-au eschivat să comenteze situația, declarând doar că acest caz este examinat.

Opinia ta contează. Comentează!