10:51:57 19.04.2024
Stiri

CAMPANIE // Cum vor autoritățile să-i determine pe absolvenții de la Pedagogie să meargă în școli, pentru a rezolva criza cadrelor didactice

Social 04.04.2019 08:00 Vizualizări1699 Autor: Ziarul National
CAMPANIE // Cum vor autoritățile să-i determine pe absolvenții de la Pedagogie să meargă în școli, pentru a rezolva criza cadrelor didactice


Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a inițiat o campanie, „Vreau să devin Pedagog”, prin intermediul căreia își propune să convingă tinerii absolvenți de la Pedagogie să nu abandoneze profesia și să meargă să predea în școlile din R. Moldova, care se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, s-a întâlnit ieri cu studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, absolvenți ai promoției 2019.

Angela Cutasevici le-a vorbit studenților despre principalele facilități acordate tinerilor specialiști de la programele de studiu în domeniul educației.

Astfel, după absolvire și repartizare, aceștia beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120 000 de lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior, și de 96 000 de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar, de achitarea lunară a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică, dreptul de a beneficia de Programul „Prima casă 2” după 12 luni de muncă în cazul în care activează în cadrul unei instituții de stat.

De asemenea, ministerul a redus norma didactică la 75% pentru cadrele didactice tinere din instituțiile de învățământ general cu păstrarea salariului de funcție și a facilitat procesul tinerilor specialiști de a accede la grad didactic după 2 ani de la încadrarea în câmpul muncii pentru deținătorii diplomelor de licență, și după un an – pentru deținătorii diplomei de master, ceea ce permite avansarea cu 5 clase în grila de salarizare. Unele înlesniri pentru tinerii specialiști se fac și la nivelul autorităților publice locale, de exemplu unele primării achită deplasarea spre și de la școală ș.a.

Reprezentanta ministerului i-a îndemnat pe studenți să aleagă profesia de pedagog, „o profesie nobilă care oferă foarte multe provocări, dar și foarte multe oportunități”, promițându-le că autoritățile vor realiza mai multe acțiuni concrete menite să sporească atractivitatea și prestigiul acestei profesii.

În anul de studii 2018 – 2019 sunt circa 2 000 de posturi didactice vacante în instituțiile de învățământ din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md