Jazz’n Chișinău International Festival revine cu cea de-a VII-a ediție. Cunoaște muzicienii care vor participa

collage

Jazz’n Chișinău International Festival revine la Chișinău cu un program de excepție. Evenimentul se va desfășura în la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, în perioada 16-18 aprilie, iar publicul se va delecta cu jazz autentic și invitați speciali.

Dominik Wania trio (Polonia)

Dominik Wania

Dominik Wania este un virtuos pianist și compozitor polonez. A studiat pianul în sfera muzicii clasice la Academia de Muzică din Cracovia, Polonia, apoi obține o bursă prezidențială cu care urmează studiile de Master în muzica Jazz la New England Conservatory of  Music din Boston.

Dominik colaborează și se integrează cu succes în proiecte de jazz ca Maciej Obara International Quartet, Noise Trio, Tomasz Stanko Quartet, Jacek Kochan & Co., Piotr  Baron  Quintet, New  Bone. A evoluat alături de muzicieni proemineți ca  Zbigniew. The New Carols  In the search for ways, premiat cu Platinum Record.

În anul 2013 Dominik Wania Trio debutează cu albumul Ravel, ce se bazează pe suita Miroirs pentru pian solo de Maurice Ravel prelucrată pentru jazz trio.Vibrant cu energie și exuberant  în ritmul său, Dominik Wania Trio oferă o mare atenție la detalii și incredibilă tehnică profesionistă.

Paul Heller Quartet

Imagini pentru Paul Heller Quartet

Paul Heller și Martin Sasse reprezintă cvartetul a două generații. Este rezultatul unei colaborări muzicale congenere și de lungă durată dintre câștigătorul premiului Grammy, saxofonistul WDR Big Band – Paul Heller și pianistul german, jazzman de valoare – Martin Sasse. Heller și Sasse s-au cunoscut, s-au apreciat unul pe altul pe parcursul a multor ani și au apărut de nenumărate ori pe scenă în diverse proiecte. Alături de Caris Hermes la contrabas și Niklas Walter la tobe – doi reprezentanți remarcabili ai generației tinere de jazz din Germania, formează Paul Heller Quartet.

Saxofonistul tenor, Paul Heller, este unul din vocile fruntașe ale scenei jazz-ului european. A colaborat cu Al Foster, Bill Evans, Bireli Lagrene, Richie Beirach, Bob Brookmeyer și mulți alții. Heller este directorul artistic al seriei de concerte Next Level Jazz din  Köln

Martin Sasse – pianistul No.1 în indrustria muzicală de jazz din Germania. A lansat 15 CD-uri, majoritatea celor scrise sub numele său afost și premiate.

 Fabrizio Bosso

Imagine similară

Fabrizio Bosso începe să cânte la trompetă la vârsta de 5 ani și la 15 ani primește  diploma de absolvire a Conservatorului Giuseppe Verdi din Torino.

Chiar de la începutul carierei sale Fabrizio dă startul unor colaborări cu muzicieni de valoare ca Gianni Basso, Enrico Pieranunzi, Rosario Giuliani, Charlie Haden, Carla Bley. În 2007 lansează cu casa de discuri Blue Note, unul din cele mai importante albume  You’ve Changed, pe care l-a înregistrat cu cvartetul său și orchestra de coarde. Acest album îi deschide ușile spre lumea muzicii pop  și îl aduce pe Fabrizio Bosso pe scena Sanremo Music Festival. În 2009 colaborează cu pianistul și compozitorul Antonello Salis cu care înregistrează albumul Stunt,  care primește un alt premiu de Top Jazz.

Fabrizio Bosso este până în prezent activ pe scenele festivalelor de jazz ca Umbria Jazz Festival, Vicenza Jazz Festival, Rome Jazz Festival și altele.

Daria Cernakova Trio

Imagini pentru Daria Cernakova Trio

Daria este un muzician căutat și indinspensabil pe scena rusă de jazz. A absolvit Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din  Moscova  la clasa academică de contrabas a profesorului, artist rus național  Rustem Gabdulin. Stagierea a făcut-o în SUA cu ajutorul programului Open World. A avut performanțe deosebite alături de jazzmeni americani în cadrul Lionel Hampton Jazz Festival și în faimoasele cluburi Jazz Alley din Seattle și  Smalls din New York.

Amoy Ribas 

Ribas Rodriguez Costa (Brazil)

Amoy Ribas – percuționist și compozitor brazilian. Fiind captivat de diversitatea muzicii, Amoy a asimilat toate influiențele muzicale cu care s-a confruntat. Amestecul de tehnici și de stiluri diferite este principala caracteristică a acestui muzician, care extrage toate posibilitățile sonore ale instrumentelor.

Alexei Ivannikov

Alexei Ivannikov este un jazz pianist rus. La cei 30 de ani ai săi este considerat unul din cei mai buni și originali muzicieni de jazz din noua generație din Rusia. Studiile muzicale le-a terminat în Rusia la Academia rusă de Muzică Gnesin și în SUA la The New School for Jazz and Contemporary Music din New York. Alexei a câștigat locul II la prestigiosul concurs a pianiștilor de jazz Parmigiani Montreux Jazz Piano Competition.

 Julinoza Project

Julinoza este un band ucrainean de muzică alternativă contemporană  din Odesa. S-a format în anul 2014 după inițiativa Iuliei Zaporojetz – compozitoare, pianistă, cântăreață ucraineană, laureată a multor concursuri internaționale de compoziție, interpretare vocală și pian.           

Julinoza este un proiect, care descoperă lumea muzicii noi, unde poți simți undele cinematice, spectre ale jazz-ului alternativ și de trip-hop cu elemente electronice. Compozițiile muzicale sunt împletite cu poezie în limba engleză, rusă, ucraineană și franceză. Muzica band-ului este inovativă, conceptuală și îmbogățită cu diverse imagini muzicale.

O largă popularitate a proiectului Julinoza a început după participarea Iuliei Zaporojetz la concursul televizat Vocea Ucrainei 2017.  Iulia a captivat inimile tuturor antrenorilor și a audienței, apoi și cele din întreaga lume prin  originalitatea și stilul ei unic de performanță. Astăzi, Julinoza reprezintă un duo dintre Iulia Zaporojetz și unul din cei mai extraordinari toboșari din Ucraina – Igor Chebotarev.

Adventure Project

Valeriu Culea (clape)

Valeriu Culea – jazz pianist, compozitor, fondatorul și organizatorul Jazz’n Chișinău International Festival. El este inițiatorul mai multor proiecte de jazz printre care FreeTet Project, Me With Myself  și  Culea’s International Jazz Project, în care experimentează și promovează  muzica jazz alături de  muzicieni din toată lumea ca Deboray, Luca Colussi, Ruta Duduma, Rosa Brunello, Moulaye Niang și alții.Din proiect fac parte:

Ion Vîrlan (contrabas)

Ion Vîrlan este un contrabassist originar din Republica Moldova, stabilit în Polonia. A absolvit Colegiul de Muzică Ștefan Neaga, apoi Universitatea de Muzică din București, Academia de Muzică Karola Lipińskiego din Polonia, la clasa de jazz a profesorului Jacek Niedziela-Meira.

Mihail Pascalov (caval)

Este absolventul clasei de caval a Catedrei de instrumente populare bulgare a filialei Tvardița a CEEA Ștefan Neaga. Participă în cadrul diverselor proiecte și concerte atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei. Mihail este laureatul concursului  Заблеяло ми аганце din Bulgaria și altele.

Mihai Vier (beatbox)

Este absolventul Colegiului de Muzică Ștefan Neaga la clasa de corn a Catedrei de instrumente aerofone. Își continuă studiile la AMTAP din Chișinău. Pasiunea pentru beatbox o are de mai bine de 5 ani, aceasta i-a oferit posibilitatea să se implice în proiectul de muzică acapella Crescendo Band , alături de care înregistrează melodii și participă la concursul X Factor România, apare pe scenă în cadrul concertului trupei 3 Sud-Est, Pop simfonic 3, The Exchange și altele.

Sean Khan (saxofon)

Sean Khan

Un saxofonist englez activ pe scenele jazz-ului din Marea Britanie, cunoscut pentru fusiunea originală dintre jazz și ritmurile elctronice de dans. Primul său LP este considerat primul album Jazz Broken Beat, care îl evidențiază pe Sean printre figurile importante în dezvoltarea acestui stil.

Violeta Grecu (opera singer)

Violeta Grecu – soprană, pianistă și mandolinistă originară din Republica Moldova. Basarabeanca a reușit prin talentul său să impresioneze publicul din Veneția, fiind și prima moldoveancă, care a absolvit Conservatorul de muzica „Benedetto Marcello” din Veneția.

Violeta este absolventa eminentă a Liceului ,,Ciprian Porumbescu” la specialitățile muzicologie, pian, mandolin și cobză. Finalizează licența în compoziție și muzicologie la Academia de Muzică ,,G. Musicescu” din Chișinău.

Pasiunea pentru arta interpretativă vocală vine încă din anii de liceu. În cadrul turneelor de concerte în Italia, Violeta Grecu promovează tradițiile muzicii populare românești alături de acordeonistul Radu Zaplitnii, în care pe langă vocea de privighetoare, soprana cântă și la pian, cobză sau mandolin.

Irina Slobodeaniuc (dansatoare)

Dansatoare din Chișinău, este coreograf la Bravissimo Dance Group,  a fost instructor de dans la compania Show Balet Space, astăzi activează și ca lector universitar la AMTAP din Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente