ACUM: Dacă nu va fi restabilită finanțarea externă, vor fi necesare măsuri de corectare bugetară în valoare de circa 7,5 miliarde de lei

Dacă nu sunt rezolvate problemele de finanțare existente în momentul de față, guvernul va trebui să aplice măsuri de corectare bugetară în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de lei prin colectări adiționale de impozite și taxe sau prin reducerea cheltuielilor, transmite printr-un comunicat blocul politic ACUM.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru a finanța deficitul, în cazul în care finanțarea externă nu este disponibilă, se va impune substituirea surselor externe cu surse interne (de la bănci comerciale) care sunt mult mai costisitoare pentru buget.

Restabilirea finanțării externe este remediul absolut necesar pentru a evita o criză bugetară pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, creșterea sustenabilă a veniturilor la buget și, respectiv, a cheltuielilor, poate fi realizată doar prin reforme consecvente de combatere a corupției și construire a statului de drept, îmbunătățirea mediului de afaceri și restabilirea încrederii investitorilor în Republica Moldova, debirocratizarea și îmbunătățirea administrării fiscale, investiții în capitalul uman, creșterea eficienței cheltuielilor publice. Blocul ACUM este singura forță politică care are capacitatea, libertatea și curajul de a înfăptui aceste reforme”, transmite ACUM.

Blocul ACUM consideră că „bugetul pentru 2019 este nerealist”, din următoarele motive.

„-La momentul întocmirii bugetului, veniturile au fost supraestimate cu aproximativ 2,5 miliarde de lei. Acțiunile de preluare ilegală a afacerilor, protejarea monopolurilor și îngrădirea concurenței, hărțuirea businessului, amnistia fiscală sunt cele mai importante cauze ale veniturile mai mici la buget.

-Cheltuieli de circa 2 miliarde de lei, pentru a finanța angajamentele făcute în campanie, nu au acoperire bugetară. În special angajamentele de majorare a salariilor nu au acoperire financiară pentru toate 12 luni.

-O mare parte a deficitului bugetar de 5,6 miliarde de lei ar urma să fie acoperită din asistența externă, care însă rămâne suspendată. Amintim că în 2018, PD a obținut doar 8% din asistența planificată.Blocul ACUM avertizează că bugetul pentru 2019 este nerealist. În lipsa unui guvern responsabil, credibil în ochii partenerilor de dezvoltare, care să poată restabili finanțarea externă, există pericolul ca în a doua jumătate a anului, mai multe cheltuieli, inclusiv plăți către populație, să nu fie făcute”.


Pub