ONU: Un sfert dintre unităţile sanitare din întreaga lume nu dispun de apă curată

Unul din patru spitale şi instituţii medicale din întreaga lume nu are apă sigură şi curată pentru a-şi îngriji pacienţii deoarece nu dispune de instalaţii sanitare de bază, potrivit unui raport ONU publicat miercuri, relatează dpa.

Foto: simbol

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) au informat de asemenea că una din cinci unităţi sanitare nu dispune de toalete.

"Imaginaţi-vă că aţi născut sau duceţi copilul bolnav la o unitate sanitară fără apă sigură, toalete sau instalaţii pentru spălarea mâinilor", a declarat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Aceasta este realitatea pentru milioane de oameni în fiecare zi", a mai spus el.

Pe baza datelor strânse din 125 de ţări, cele două agenţii ONU au constatat de asemenea că o şesime dintre instituţiile medicale din întreaga lume nu dispun de facilităţi adecvate pentru igiena mâinilor.

Instalaţiile sanitare şi igiena reprezintă o problemă în ţările cel mai puţin dezvoltate, unde doar 55% din unităţile sanitare dispun de apă sigură şi curată.

Agenţiile ONU estimează că 17 milioane de femei nasc în astfel de centre medicale în fiecare an.

"Când un copil se naşte într-o unitate sanitară fără apă curată, instalaţii sanitare şi igienă, riscul de infectare şi deces pentru mamă şi copil sunt mari", a spus directorul UNICEF Henrietta Fore.

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut ţărilor să elaboreze planuri şi să stabilească standarde pentru a îmbunătăţi situaţia şi pentru a implica comunităţile locale în monitorizarea acestor schimbări, scrie agerpres.ro


Pub