Mihai Andries, moldoveanul care activează la Institutul de Sisteme și Robotică din Lisabona

După o licență în informatică, un Master în Ingineria datelor și programării, și un Doctorat în Inteligență artificială, activează la Institutul de Sisteme și Robotică din Lisabona, unde se ocupă de învățare automatică pentru robotica cognitivă. Mihai Andrieș este cercetător în inteligență artificială la Institutul de Sisteme și Robotică - Instituto Superior Técnico, Lisabona, Portugalia, și membru echipei MentorMe.

Foto: Facebook

-De ce anume ai ales acest domeniu?

-Îmi doream să lucrez în cercetare științifică și inițial doream să devin astrofician. Am citit niște rapoarte statistice despre procentul de studenți care absolvesc fizica și am fost negativ uimit de procentul foarte scăzut de studenți - 4%, și am crezut că e o selecție foarte dură, atunci am luat o altă decizie - să fac informatica.

- Cum crezi, dacă ai avea o mașină a timpului ce ai schimba?

-Aș schimba probabil Masterul pe care l-am făcut. În Franța masterul Științific are o cantitate destul de redusă de cursuri și aș fi făcut un Master într-o altă țară, unde el este mult mai complet științific.

- Ce faci tu zi de zi?

- Mă ocup de învățarea automatică pentru roboți. Esența lucrului meu nu constă în automatică, eu nu sunt un expert în controlul liniar a brațelor care trebuie să prindă un obiect din zbor, dar mă ocup de învățarea legăturii cauzei între acțiunile pe care le are un robot. Deci, efectele acțiunilor unui robot asupra unor obiecte pot fi învățate în mod automat pentru a găsi regularități în aceste interacțiuni, și odata ce aceste regularități sunt învățate ele pot fi reutilizate mai tărziu de către robot pentru a-și atinge scopurile sale.

-Cum găsești inspirația de a rezolva aceste probleme ale viitorului?

-Uneori stau singur și mă gîndesc ce aș dori să fac în viață și încerc să rezolv problemele esențiale în domeniu, învăț legăturile cauze-efect pentru roboți. Citesc literatura și mă consult cu persoane cu mai multă experiență în domeniu dat.

- Cu ce te mândrești cel mai mult?

-În mod util, mândria poate fi utilizată pentru a te împinge să faci lucrurile bine. Aș menționa ultimul articol asupra căruia am lucrat și care este disponibil acum în rețea și probabil aș menționa și un proiect asupra căruia mi-am petrecut serile și nopțile libere, se numește Journeys.

-De ce ai ales să te implici în Proiectul MentorMe?

-Pentru că am simțit o responsabilitate față de țara în care am crescut și cred că fiecare persoană, dacă și-ar ajuta localitatea de unde el a venit, împreună am putea face o lume mai bună decît cea în care ne-am născut. Fiind originar din Moldova am decis să particip la un program de voluntariat din țară .

-Ce sfaturi ai pentru cei care sunt la început de drum?

-Planificați cariera și scopurile de viață. Identificați-vă valorile și vă va fi mult mai ușor să decideți etapele următoare pe care trebuie să le atingeți.

Autor: Maria Bizuschi, stagiară.

Interviul integral îl puteți urmări mai jos:

Proiectul de mentorat global MentorMe se dezvoltă cu suportul Agenției Statelor Unite pentru dezvoltarea Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului "Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC" Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.


Pub