Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cât cheltuie moldovenii pentru mâncare,…

Cât cheltuie moldovenii pentru mâncare, îmbrăcăminte și întreținerea locuinței

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a cetățenilor din R. Moldova, conform datelor Biroului Național de Statistică pentru anul 2018. O sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor rămân a fi și transferurile băneşti din afara ţării. La capitolul cheltuieli, cea mai mare parte este destinată consumului alimentar, pe locul doi – întreținerea locuinței, urmată de îmbrăcăminte și încălțăminte. Pentru sănătate, moldovenii au cheltuit în 2018 în mediu 5,1% din veniturile disponibile.

În anul 2018 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2383,1 lei, fiind în creştere cu 6,2% faţă de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 3,1%. În funcţie de mediu de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 773,1 lei sau de 1,4 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural

Comparativ cu anul 2017 contribuția câștigurilor salariale, care reprezintă cea mai importantă sursă de venit, s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale. Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă. În medie acestea constituie 24,7% din veniturile medii lunare ale populaţiei (cu 1,3 puncte procentuale mai mult faţă de anul precedent).

Transferurile bănești de peste hotare reprezintă cea de-a treia sursă de venit, cu o pondere de 15,0% în total venituri (cu 1,5 puncte procentuale mai puţin comparativ cu anul 2017). 

Cheltuielile medii lunare de consum ale populației în anul 2018 au constituit în medie pe o persoană 2407,9 lei, fiind în creștere faţă de anul precedent cu 7,0%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) populația a cheltuit în medie cu 3,9% mai mult comparativ cu anul 2017.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 43,8%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (5,1%), comunicaţii (4,6%), transport (4,0%), dotarea locuinţei (3,8%), învățământ (0,5%)