Integrarea R. Moldova în piața de energie electrică a UE

Reprezentanții autorităților de la Chișinău apreciază sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă țării noastre în promovarea reformei sectorului energetic. „Depunem eforturi considerabile pentru a accelera dezvoltarea durabilă a țării, precum și implementarea proiectelor de interconectare ale Republicii Moldova cu rețelele de gaze naturale și electricitate europene. Aceste inițiative au o importanță deosebită pentru asigurarea securității energetice a țării”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul Reuniunii Ministeriale a Parteneriatului Estic privind domeniul energetic, care are loc, în aceste zile, la București.

Acesta a menționat că securitatea aprovizionării cu gaze este una dintre cele mai mari preocupări ale R. Moldova, mai ales în contextul geopolitic actual. „Facem tot ce ne stă în putință pentru a accelera construcția conductei de gaz Ungheni – Chișinău. Partenerii din România împărtășesc îngrijorările noastre și și-au asumat un calendar foarte ambițios de realizare a proiectului, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și cel al României”, a precizat Gaburici.

În cadrul aceleiași vizite la București, ministrul s-a întâlnit cu conducerea Transgaz cu care a discutat depre  demararea lucrărilor de construcție a conductei de transport a gazelor naturale Ungheni-Chișinău. „Apreciez ritmul accelerat în care au început lucrările. Este foarte important ca până la finele anului curent conducta de gaz să fie operațională”, a menționat Chiril Gaburici.

Reuniunea Ministerială privind domeniul energetic întrunește la Palatul Parlamentului, din capitala României, miniștrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene și Parteneriatului Estic, evenimentul fiind prezidat de ministrul român al energiei, Anton Anton.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.