„Moldox la țară” în s. Dancu – schimbarea socială prin film documentar

MOLDOX a dat start sesiunilor de ateliere de informare și motivație prin puterea filmului documentar în ultima zi de martie, în cadrul proiectului „Moldox la țară”. Gazda primului eveniment a fost satul Dancu din r-ul Hîncești, unde, în dimineața de duminică, 31 martie, în sala de festivități din gimnaziul din sat, specialiști și practicanți în domeniul agriculturii ecologice au întâmpinat sătenii din Dancu, Cioara și Pogănești din raionul Hîncești pentru a prezenta istorii de succes, a face schimb de cunoștințe, păreri și experiențe în domeniul agriculturii, a le trezi curiozitatea și a promova ideile dezvoltării micilor afaceri de familie.

Datorită dragostei față de capre, Anastasia a înființat ferma de produse lactate „Familia Cojocari – Lactate din inima Moldovei”. Aceasta a povestit participanților despre pasiunea față de creșterea caprelor, primele caprine cumpărate, crearea fermei, implicarea familiei, depășirea prejudecăților, planurile de viitor. „Am început foarte modest, cu vânzări de brânză la piață. Mă duceam în fiecare dimineață să înțeleg fiecare moment al vânzărilor și să pricep ce-i place cumpărătorului. Apoi am început să producem la comandă, evitând vânzarea produselor cu arome specifice celor de casă”.

„Tu poți să creezi un brand ca să-ți găsești consumatorul, dar trebuie și să-ți faci lucrul bine” – atenționează publicul Eugen Guzun, reprezentant al inițiativei agrosilviculturale „Seed It Forward” de EcoVisio, în timp ce discuta despre prezența pe piață a produselor locale. Acesta a explicat noțiunile de agricultură ecologică, permacultură, producerea de compost, agricultura susținută de comunitate și coșul de consum, testarea conceptului de creștere a ciupercilor și multe altele.

Iar pentru ca eforturile producătorului local să fie apreciate și răsplătite, a fost înființată piața produselor bio „Eco Local”, organizată de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova, unde agricultorii și meșterii artizanali își pot prezenta și vinde produsele direct către consumator. Nicolae Cojocaru, unul dintre organizatorii „Eco Local”, a povestit  despre modelul unei piețe de produse bio preluat din practicile europene, cât și despre certificările bio și susținerea producătorilor locali oferită instituțiilor de învățământ.

Atunci când ideea a fost deja plantată și participanții la atelier au văzut că practicarea  agriculturii bio nu este ceva de domeniul ficțiunii, organizatorii au venit și cu idei de soluții financiare, astfel încât cei interesați să aibă resursele necesare pentru implementarea acestor idei. Ilona Spesivțev, reprezentantă a organizației Solidarity Fund PL în Moldova le-a povestit despre abordarea LEADER și importanța acestuia în procesul de dezvoltare rurală, ce este un Grup de Acțiune Locală, care sunt succesele abordării LEADER din ultimii doi ani, cum se vor dezvolta inițiativele acesteia în 2019 și cum satele pot fi mai implicate.

În cadrul evenimentului, participanții au făcut cunoștință cu un model de succes din Germania, prezentat printr-un documentar de scurt-metraj. Filmul arată povestea unei specialiste în comunicare corporativă, care realizează că nu mai vrea să facă parte din problemă, ci din soluție. Aceasta decide să abandoneze profesia și să se dedice agriculturii organice într-un sat din regiunea Bavaria.â

Despre proiectul „Moldox la Țară”

„Moldox la Țară” este un proiect implementat de Asociația Obștească MOLDOX și susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova. Scopul proiectului este de a oferi comunităților locale informații despre oportunitățile existente în Republica Moldova și despre practicile internaționale care pot fi implementate cu succes în satele din țară. „Moldox la țară” își propune schimbarea socială prin intermediul filmului documentar, astfel, în cadrul evenimentelor proiectului sunt prezentate filme documentare din toată lumea, care prezintă probleme ale comunităților locale din diferite țări și soluțiile pe care acestea le-au adoptat, devenind astfel adevărate modele de succes, demne de a fi urmărite și preluate.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.