Brexitul riscă o nouă amânare
Externe 3 aprilie 2019, 17:24 | 840

Marea Britanie va trebui să solicite, din nou, amânarea ieşirii din Uniunea Europeană. Constatarea aparține premierului Theresa May, care, în lipsa unei soluții de deblocare a crizei legate de Brexit, și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu opoziţia pentru depăşirea impasului. De partea cealaltă, liderii europeni se arată tot mai nerăbdători de a încheia acest capitol.

Premierul Theresa May s-a arătat nu doar dispusă să solicite o nouă amânare a Brexitului, lucru pe care îl excludea anterior, dar este gata să discute și cu Jeremy Corbyn, preşedintele Partidului Laburist de opoziţie, pentru identificarea eventualelor soluţii de ieșire din criză.

Între timp, unii dintre liderii UE se declară tot mai deranjați de atitudinea indecisă a Londrei și nu văd rostul unei noi amânări de scurtă durată. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că Uniunea Europeană nu poate fi un "ostatic pe termen lung" în criza Brexit și a somat Marea Britanie să propună o soluţie privind ieşirea din comunitate până pe 10 aprilie.

În aceste condiții, Theresa May trebuie să găsească un consens în Parlament privind modalitatea de a părăsi blocul comunitar, apoi să convingă Bruxelles-ul că o nouă eventuală amânare are la bază un plan concret.

Opinia ta contează. Comentează!