image
Sursa foto: twitter.com/JRart

Turiștii au distrus în câteva ore instalația de la Luvru, care marca a 30-a aniversare a piramidei

Un colaj din hârtie a fost realizat de artistul JR, colaborator al cineastei Agnès Varda, pentru a marca a 30-a aniversare a piramidei din sticlă de la Luvru, iar lucrarea de artă a fost distrusă, în câteva ore, de vizitatori.

Artistul francez JR şi 400 de voluntari au aşezat vineri 2.000 de foi de hârtie în curtea interioară a muzeului parizian, făcând ca piramida să pară scufundată şi înconjurată de stânci albe, scrie News.ro.

Sâmbătă, însă, întreaga instalaţie a fost distrusă de vizitatorii care au păşit pe hârtie.

„Imaginile, viaţa sunt efemere”, a scris JR pe Twitter. „Odată lipită, lucrarea de artă trăieşte pe cont propriu”, a spus el despre instalaţia de 17.000 mp.

În rândul iubitorilor de artă, efemeritatea colajului a creat opinii diferite. Unii s-au arătat dezamăgiţi de cum a fost tratată lucrarea, iar alţii au spus că ea a fost trecătoare.

În răspuns, JR, pe numele său real James Rene, a interpretat colajul ca pe o lucrare de artă performativă.

„Soarele usucă lipiciul uşor şi, cu fiecare pas, oamenii rup părţi din hârtia fragilă. Este vorba despre participarea voluntarilor, vizitatorilor şi a celor care caută suvenire”, a mai scris JR.

Nu este prima dată când JR face o lucrare pentru faimoasa instituţie muzeală pariziană. În urmă cu trei ani, el a acoperit piramida, făcând-o să pară invizibilă.

Fotograful şi muralistul JR, în vârstă de 36 de ani, a lucrat împreună cu Agnès Varda pentru documentarul „Chipuri, locuri/ Faces Places/ Visages villages” (2017), care a avut premiera la Festivalul de la Cannes şi a fost nominalizat la Oscar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: