Actualitate

Fosile nou descoperite arată ce s-a întâmplat la câteva zeci de minute după ce asteroidul a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani

Asteroidul care a lovit Mexicul de astăzi a fost cel mai devastator eveniment cunoscut care s-a abătut asupra Pământului, eradicând 75% dintre speciile de plante şi animale ale planetei, exterminând dinozaurii şi deschizând drumul către apariţia oamenilor.

Impactul asteroidului a dus la producerea unui seism puternic care a ridicat brusc nivelul de apă al unei mări din interiorul actualei Dakota de Nord care s-a revărsat apoi asupra unui râu de peşti, inversându-i cursul.

În situl Tanis din Formaţiunea Hell Creek din Dakota de Nord, cercetătorii au găsit o masă de fosile de peşte de apă dulce, vertebrate terestre, copaci, ramuri, buşteni, amoniţi marini şi alte creaturi marine, potrivit lui Robert DePalma, autorul principal al studiului.


Credit foto: Robert DePalma/University of Kansas

O parte din aceste fosile de peşti a inhalat rămăşiţe de sticlă asociate cu craterul de la Chicxulub (din peninsula Yucatan, Mexic), locul unde a lovit asteroidul, aflat la circa 3000 de km distanţă, sugerând că valurile de apă au ajuns în zona de astăzi a Dakotei de Nord la zeci de minute de la impact, a mai spus DePalma.

„Sedimentarea s-a produs atât de rapid încât totul a fost conservat în trei dimensiuni, ele nu s-au spart”, a precizat David Burnham, co-autorul studiului de la Universitatea din Kansas, care a adăugat că vietăţile au fost ucise pe loc ca urmare a violenţei valurilor.

Fosilele de la Tanis includ şi câteva specii de peşti neidentificate până acum, şi altele care „sunt cel mai bun exemplu al speciei lor”, a spus Robert DePalma, curator la Palm Beach Museum of Natural History din Florida.

Potrivit acestuia, după impactul cu asteroidul nimic de pe Pământ nu a mai fost la fel. „A devenit o planetă a mamiferelor mai degrabă decât una a dinozaurilor”, a concluzionat el.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *