A fost odată, într-o zi de 2 Aprilie: Despre ultimul album al lui Janis Joplin, lansat la 4 luni după moartea artistei

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, promulgată de Adunarea Generală a ONU în 2007, dar și Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret. Omagiații zilei sunt prozatoarei Gabriela Adamesteanu, actorul irlandez Michael Fassbender, sportiva rusă Evghenia Kanaeva și actrița puerto-ricană Roselyn Sanchez.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 2 aprilie, 1453, a început asaltul Constantinopolului: armata otomană şi-a aşezat tabăra nu departe de oraş, în lunea Paştelui, 2 aprilie 1453. Planul lui Mehmed II-lea a fost să atace fortificaţiile lui Theodosie, seria complexă de ziduri şi şanţuri care protejau Constantinopolul de un atac dinspre vest, singura parte a cetăţii care nu era înconjurată de apă. În cei aproximativ 1 000 de ani de existenţă a Imperiului Bizantin, Constantinopolul a fost asediat de mai multe ori dar a fost cucerit anterior doar de două ori: prima dată în timpul Cruciadei a patra din 1204, iar a doua oară când a fost recuperat de bizantini, câteva decenii mai târziu, în 1261. Pentru a treia şi ultima oară, Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman în frunte cu Mehmed al II-lea în 1453.

- Tot într-o zi de 2 aprilie, în 1513, Juan Ponce de León a abordat un teritoriu nou, căruia a dat numele de Florida, dupa numele mitic al zilei descoperirii, Pascuas Floridas/ Florii.

- La 2 aprilie 1711 a fost semnat la Luțk tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.

- În anul 1805, tot la 2 aprilie, se năștea în Danemarca Hans Christian Andersen, autorul poveștilor „Crăiasa zăpezii”, „Fetița cu chibrituri”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”. Basmele sale au fost traduse în peste o suta de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume. În plus, din 1925, data de 2 aprilie a fost aleasă, în onoarea lui Hans Christian Andersen, ziua internațională a cărților pentru copii.

Hans Christian Andersen, fotografie făcută de Thora Hallager, în 1869 / Sursa:Wikipedia

- Pe data de 2 aprilie 1839, stil vechi (14 aprilie 1839, stil nou), apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut până la 6 iulie 1851.

- În 1867, pe 2 aprilie, Mihai Eminescu publica, în „Familia”, poemul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

- Pe 2 aprilie 1872 s-a stins din viaţă Samuel Morse, inventatorul codului telegrafic ce-i poartă numele.

Samuel Morse / Sursa:history.com

- La 2 aprilie 1889, americanul Charles Martin Hall patenta un proces electrolitic de extragere a aluminiului din minereu. La acea vreme, aluminiul era un metal semi-prețios, mai rar chiar decât argintul. La un colegiu din Ohio, profesorul le arătase studenților săi de la chimie o bucată mică de aluminiu, spunându-le că oricine va descoperi o metoda economică de a produce acest metal va deveni un om bogat. Nouă ani mai târziu, unul dintre acei studenți, Charles Martin Hall, a reușit să inventeze această tehnologie. Aluminiul a devenit materialul preferat pentru ambalaje, pentru aeronave și automobile și pentru alte câteva mii de produse. Iar studentul a devenit, evident, foarte bogat!

- În ziua de 2 aprilie 1944, ministrul de externe al U.R.S.S., Viaceslav Molotov, dădea o declarație privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov afirma că regimul politic existent nu va fi modificat.

- În anul 1971, pe 2 aprilie Janis Joplin ajunge nr. 1 în Statele Unite cu ultimul sau album, „Pearl”. Este ultimul album al cântăreței, lansat la patru luni de la moartea sa în urma unei supradoze de heroină.

- La 2 aprilie, 1983, Pink Floyd ajunge nr. 1 în Marea Britanie cu albumul „The Final Cut”, ultimul alături de Roger Waters.

- În 1991, pe 2 aprilie, fotbalistul argentinian Diego Maradona era suspendat de către Federația Italiană de Fotbal pentru 15 luni pentru consum de cocaină.

Pentru a citi articolul în continuare, accesați Altfel.md.


Pub