Alarmant: În 2017, Republica Moldova a înregistrat cea mai mare rată a mortalității în penitenciare, printre țările din Europa

Potrivit raportului anual al Consiliului Europei privind statistica penală, în 2017 Republica Moldova a înregistrat cea mai mare rată a mortalității în închisori, din Europa.

Foto: UNIMEDIA

Administrația penitenciarelor din Republica Moldova a înregistrat 55 de decese per 10 mii de deținuți, în 2017. Moldova este urmată de Macedonia de nord, Bulgaria, Portugalia, Federația Rusă, Lituania, Azerbaidjan, Croația și Scoația.

După rata de încarcerare, Moldova este pe locul cinci. Aceasta este precedată de Lituania, Azerbaidjan, Georgia. Pe primul loc, potrivit raportului, este Federația Rusă.

Moldova a fost inclusă și în lista țărilor care au o problemă generală a supraaglomerării în administrațiile penitenciarelor. Astfel țara noastra este a patra, după Macedonia de nord, România, Franța și Italia.

Potrivi raportului, Republica Moldova a raport a doua (dupa Islanda) cea mai mare creștere în 2017 a bugetului pentru administrația penitenciarelor, comparativ cu anul precedent.

În Europa, lungimea medie a termenului de deținere în închisoare a fost de 8,2 luni, în 2017. În Moldova, acest indicator era de 19,9 luni, fiind pe locul șapte după cea mai mare durată a timpului de deținere în penitenciare.


Pub