Analistul Armand Goșu: Alegerile din Ucraina, decisive pentru Republica Moldova

Alegerile din Ucraina sunt decisive pentru Republica Moldova. Cel puțin, aceasta a declarat analistul politic din România Armand Goșu, într-un interviu oferit pentru b1.ro.

Foto: Ziarul de Vrancea

„Alegerile din Ucraina sunt relevante pentru întreaga Europă Centrală și de Est. Sunt importante pentru Rusia, pentru că succesul tranziției în Ucraina va oferi un model pentru establishmentul rusesc, după încheierea epocii Putin. Ele sunt importante pentru Belarus, pentru că în funcție de rezultatul lor, poate să crească sau să scadă presiunea Kremlinului asupra lui Lukașenko. Sunt decisive pentru Republica Moldova, care la Bruxelles și Washington ea e pusă la pachet cu Ucraina, deci menținerea cursului spre Vest al Ucrainei va împiedica Moldova s-o apuce spre Est, oricât ar dori elita de pradă instalată la Chișinău”, a declarat Armand Goșu.

Potrivit analistului, România în acest moment e „incoerentă, cuprinsă de criză politică, slabă, fără direcție, încât orice rearanjare a plăcilor geopolitice în regiune, poate crea tulburențe majore”

„Amintiți-vă despre impactul pe care l-a avut la București în toamna 2004, Revoluția portocalie de la Kiev”, a conchis Goșu.

De menționat că Vladimir Zelenski continuă să fie favoritul cursei pentru funcția de președinte al Ucrainei. După examinarea a 99,29% din procese verbale, Zelenskii a obținut 30,22% , iar Petro Poroșenko, 15,93%.


Pub