Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cât i-a costat un vot…

Cât i-a costat un vot pe concurenții electorali la alegerile prezidențiale din Ucraina

Un material de pe Hromadske

Organizația obștească „Comitetul alegătorilor din Ucraina” a calculat suma de bani cheltuită pentru un vot de fiecare candidat la alegerile prezidenţiale din Ucraina, desfăşurate duminică, 31 martie.

Astfel, cel mai mult pentru votul unui singur alegător a cheltuit candidatul Roman Nasirov – 997 grivne (37 dolari). Pentru el şi-au dat votul 2 500 de cetăţeni, ceea ce reprezintă 0,01% din total.

Cel mai „ieftin” este considerat votul fostului șef al Serviciul de Securitate al Ucrainei, Igor Smeșko, care ocupă acum a șasea poziție în clasament după numărul de voturi obținute – 4 grivne (0.15 dolari). El a cheltuit în campania electorală 3,9 milioane de grivne și a primit sprijinul din partea a 1 104 537 de alegători.

Pentru un singur alegător, Volodimir Zelenski, a cheltuit 16 grivne (0.6 dolari), iar Petro Poroșenko – 141 grivne (5.2 dolari).

Iulia Timoșenko a cheltuit 68 de grivne (2,5 dolari) pentru un singur alegător, Anatoli Grițenko – 82 grivne (3 dolari), Iuri Boiko – 23 grivne (0,85 dolari).

Cei mai mulți cetățeni ucraineni din R. Moldova și-au exprimat votul pentru candidatul Iuri Boiko, care a acumulat, de asemenea, cele mai multe voturi și în Estonia.

Până la această oră, după procesarea a 99,48% dintre procesele verbale pentru alegerile prezidențiale în Ucraina, actorul umorist, Volodimir Zelenski, a obținut cele mai multe voturi – 30,22%. Petro Poroșenko se plasează pe locul doi cu 15,94%. Pe locul trei, cu 13,40%, figurează fostul premier, Iulia Timoșenko.

În buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din Ucraina au figurat în total 39 de candidați. 30 dintre candidați au avut însă sub 1% dintre voturile alegătorilor.

Duminică, 31 martie, a avut loc al șaptelea scrutin prezidențial din Ucraina. Pentru că niciunul dintre candidați nu a acumulat majoritatea voturilor în primul tur, pe 21 aprilie 2019 va fi organizat și cel de-al doilea tur de scrutin.