Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Peste 300 de mii de…

Peste 300 de mii de tineri din R. Moldova nici nu învață, nici nu lucrează

sindicate.md

Din cele 2,98 milioane de persoane cu vârsta de 15 ani și mai mult (84% din totalul populației R. Moldova), circa 1,3 milioane (43,3%) reprezintă populația activă a țării, conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Ceilalți circa 1,7 milioane de oameni (56,7%) fac parte din populația inactivă: persoane care nu doresc să lucreze, persoane aflate peste hotare, la lucru sau în căutare de lucru și persoane descurajate în a-şi mai găsi un loc de muncă în țară. Totodată, conform datelor BNS pentru anul 2018, 302 700 de tineri din R. Moldova cu vârste cuprinse între 15-29 de ani nu fac parte din populația ocupată, nu studiază şi nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.

Structura populației inactive, conform datelor pentru anul 2018 este următoarea:

  • 35,3% – pensionari,
  • 20,8% – persoane declarate de către gospodării ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru (352 700 persoane),
  • 14,3% – elevi și studenți,
  • 11,2% – persoane care îngrijesc de familie,
  • 11,7% – persoane care (la momentul interviului) se aflau în țară, dar care nu lucrează în R. Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoanele care planifică să lucreze peste hotare,
  • 6,7% – alte categorii de persoane inactive din punct de vedere economic.

Circa 1,3 milioane de persoane (78,1%) din populația inactivă nu caută de lucru și nu doresc să lucreze. Alte 8 100 de persoane doresc să lucreze, dar nu caută de lucru (0,5%).

În anul 2018, ponderea tinerilor NEET ( care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază şi nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație) a constituit 302 700 de persoane – 27,1% din numărul total de tineri cu vârsta de 15-29 ani (cu excepția persoanelor plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru).

Grupul NEET (din limba engleză: „Persons Not in Employment, Education or Training (NEET)”) îl reprezintă tinerii în vârstă de 15-29 ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educaţie şi nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.