09:18:18 25.04.2024
Stiri

Cazul fetiței cu „operație SIMULATĂ” pe creier la Institutul Mamei și Copilului: Ce a scos la iveală ancheta Ministerului Sănătății

Social 02.04.2019 12:19 Vizualizări3152 Autor: Ziarul National
Cazul fetiței cu „operație SIMULATĂ” pe creier la Institutul Mamei și Copilului: Ce a scos la iveală ancheta Ministerului Sănătății


După ce cazul unei fetițe de doi ani din R. Moldova, căreia medicii de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău i-ar fi scos o bucată de scalp în cadrul unei intervenții chirurgicale „simulate”, a fost făcut public, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a format o comisie de anchetă care să cerceteze învinuirile la adresa medicilor.

Rezultatele anchetei inițiate de minister arată că medicii au acționat corect, iar când fetița urma să fie operată a doua oară, părinții au refuzat și au dus-o în România.

Persoana care a făcut public acest caz pe Facebook susținea că medicii ar fi luat bani de la părinți și s-ar fi prefăcut că au operat un copil de doi ani pe creier. Intervenția chirurgicală la o instituție medicală din R. Moldova a durat șase ore, în rezultatul căreia micuța s-a ales cu o bucată de scalp extirpată și care nu a mai fost pusă la loc. Ulterior, medicii din România au stabilit că neurochirurgii din R. Moldova nici nu au extirpat tumoarea, prelevând doar material pentru „biopsie”.

CITIȚI și REVOLTĂTOR // O echipă de medici din R. Moldova s-ar fi prefăcut că a operat pe creier un copil de doi ani. I-au extirpat o bucată de scalp pe care nu au mai pus-o la loc. Fetița, salvată de neurochirurgii din România

Vedeți mai jos poziția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Sociale vizavi de acest caz:

„Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina tratamentul neurochirurgical realizat copilului „C”, în urma unei petiții online, a prezentat rezultatele anchetei.

Conform concluziilor Comisiei, pacienta a fost internată în secția de Neurochirurgie a Institutului Mamei și Copilului în luna noiembrie 2017, cu diagnoza de astrocitom pilocitar de emisferă cerebeloasă, hidrocefalie secundară. În mod planic a fost efectuată intervenția chirurgicală de craniotomie decompresivă suboccipitală, evacuarea conținutului chistului tumoral și rezecția parțială a sectorului solid tumoral. În perioada postoperatorie starea pacientei a fost cu dinamică pozitivă.

După câteva luni, a fost efectuată investigație de rezonanță magnetică de control care a determinat creșterea tumorală. Pacienta a fost consultată de echipa de medici care a operat-o și a fost propusă a doua etapă de tratament operator. Părinții, însă, au refuzat internarea și au plecat de sine stătător la o clinică privată din România, unde a fost efectuată intervenția chirurgicală.

Comisia Ministerului a telefonat mama pacientei, care a refuzat să se prezinte la ședința organizată în comun cu echipa de medici care a operat pacienta și de a prezenta actele medicale și investigațiile paraclinice. Aceasta a menționat că nu cunoaște despre petiția depusă online și că nu are nici o atribuție la aceasta. Totodată, mama a subliniat că nu are pretenții la calitatea asistenței medicale acordată fiicei sale. Persoana care a postat pe rețeaua de socializare mesajul de sensiblizare pe acest caz a refuzat categoric să ofere detalii. Respectiv, ministerul a executat acțiuni de anchetă internă pentru a identifica pacienta și a depista detaliile asupra cazului raportat.

Menționăm că indicații pentru efectuarea tratamentului chirurgical în România nu au fost făcute, această intervenție fiind posibilă în țara noastră.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va conlucra cu autoritățile competente de anchetă pentru definitivarea cazului și prezentarea concluziilor finale la presupusele acuzații aduse echipei de medici”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md