Recordul lui Ilan Șor: A readus de peste hotare 100 de familii în Orhei în doar 8 luni

Programul ”Moldova e casa mea” ia amploare la Orhei, astfel încât, autoritățile locale, datorită facilităților pe care le acordă compatrioților care se întorc acasă, au reușit să determine revenirea a peste 100 de familii. Majoritatea celor care au revenit în Orhei sunt din Federația Rusă, Italia, Israel, se arată în comunicat.

Foto: orhei.md

Dacă inițial concetățenii priveau cu neîncredere la noul program, lansat la inițiativa primarului de Orhei, Ilan Șor, numărul celor care vor să beneficieze de facilități crește constant, astfel că încă 16 familii au revenit recent acasă și au obținut statutul de repatriat. La ceremonia de înmânarea a certificatului de repatriat a participat și Ilan Șor, ales și în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a dat asigurări că autoritățile locale vor continua să depună eforturi pentru reunirea familiilor din Orhei. Partidul ȘOR va insista ca acesta să fie extins pentru întreaga țară.

”Vom insista ca programul ”Moldova e casa mea” să fie aprobat la nivel de Lege în Parlament. Și asta pentru că dacă acest proiect a dat rezultate în Orhei și a întors acasă în jur de 100 de familii, cu siguranță va da rezultate frumoase pe întreg teritoriul țării. Și noi ca țară, ca stat, trebuie să luptăm pentru fiecare cetățean al nostru care se află peste hotarele țării să revină în Patrie, să trăiască aici și să dezvolte țara noastră iubită, Republica Moldova”, a declarat Ilan Șor.

Ilan Șor / Sursa:orhei.md

Programul ”Moldova e casa mea” le oferă moldovenilor care au revenit în țară dreptul la ajutor financiar unic în mărime de 10 mii de lei (500 de euro). Acesta se achită la cerere, în două rate. De asemenea, fiecărui beneficiar al programului i se achită lunar, timp de un an de la data înregistrării repatriatului în Registru, câte o sută de lei compensație pentru cheltuielile în transportul urban în raza municipiului Orhei. Programul prevede și alte facilități fiscale, inclusiv compensații la achitarea serviciilor comunale în perioada rece a anului, stabilit în mărime de 300 de lei lunar pentru o familie.

La revenirea în țară, Primăria Orhei se mai angajează să le ofere repatriaților locuri de muncă garantate și bine plătite, dar și pot beneficia de alte programe sociale implementate în Orhei.

De asemenea, celor care au decis să se întoarcă în cadrul acestui program și membrilor familiilor acestora li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele și taxele locale pentru perioada anterioară, precum și pentru prestațiile fiscale pentru o anumită perioadă de la data returnării. În special, în decurs de trei ani, întreprinderile individuale înființate de persoanele care au revenit sau întreprinderile comerciale în care aceștia dețin cel puțin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele și impozitele locale.


// console.log('no ads situation')