Nume
Parola
Vizualizări: 1858
CALM a participat la Conferința CORLEAP din Armenia!
1 Aprilie 2019 — La 28 martie curent, la Erevan, Armenia a avut loc Conferința autorităților locale și regionale din cadrul CORLEAP. Acest eveniment oferă posibilitatea autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană și din țările din cadrul Parteneriatului estic de a analiza contribuția orașelor și regiunilor la dezvoltarea Parteneriatului estic. Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost reprezentat la Erevan de către primarul satului Capaclia, Cantemir Alexei Busuioc. Subiectele discutate au fost cooperarea transfrontalieră și relațiile interumane. Raportorii din Cehia și Ucraina au vorbit despre beneficiile proiectelor transfrontaliere și ale descentralizării financiare. Potrivit reprezentantului APL din Ucraina, instabilitatea politică din țara sa nu permite accelerarea procesului de descentralizare.

Raportorul din Cehia a demonstrat care sunt avantajele proiectelor transfrontaliere implementate în țări limitrofe, obiectivul fiind promovarea culturii, sportului, a schimbului de bune practici. Un exemplu adus în acest sens a fost călătoriile efectuate de copii cu bicicletele în țările din vecinătatea Cehiei - Germania și Polonia. Primarul de Capaclia, Cantemir Alexei Busuioc a explicat că în țările Parteneriatului estic, unde există grăniceri și vămi, asemenea proiecte sunt greu de implementat. Potrivit colegului nostru, atunci când sunt elaborate condițiile proiectelor transfrontaliere, este nevoie de o abordare particulară pentru țările din cadrul Parteneriatului estic.

Un alt subiect al discuției a fost necesitatea consolidării dialogului între APL de toate nivelurile și asociațiile neguvernamentale, beneficiarii acestui proces fiind cetățenii. Este de menționat faptul că la conferința CORLEAP au participat reprezentanți ai Guvernului dar și ai numeroaselor ONG-uri din Armenia. Alexei Busuioc a constatat că ONG-urile din Armenia au un rol important în societate, ceea ce demonstrează existența democrației, iar membrii Guvernului armean și-au manifestat toată deschiderea pentru îmbunătățirea cadrului legislativ.

Menționăm că membri ai delegației CALM la CORLEAP mai sunt: primarul municipiului Hincești, Botnari Alexandru și președintele raionului Rezina, Graur Eleonora.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă