/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Reacţie după alegeri: Kremlinul se pronuţă împotriva „partidului războiului” în Ucraina

missing
01 aprilie 2019, ora 18:08

Kremlinul s-a pronunţat luni împotriva „partidului războiului” în alegerile prezidenţiale din Ucraina, vizându-l se pare pe preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, ceea ce lasă să se întrevadă preferinţa sa pentru actorul de comedie Volodmir Zelenski, candidatul care conduce în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică în Ucraina cu 30,41 %, cu aproape două ori mai multe voturi faţa de Petro Poroşenko cu care va merge în al doilea tur, acesta din urmă acumulând 16,06%, după numărarea a circa 78,56% din sufragii, conform AFP şi EFE, scrie agerpres.ro.

„Desigur, nu ne dorim să vedem partidul războiului la cârma Ucrainei, ci un partid care caută o reglementare progresivă şi reală a situaţiei în sud-estul Ucrainei pe baza acordurilor existente”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând – potrivit EFE – că este prematur să comenteze rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Conform rezultatelor parţiale făcute publice de către Comisia Electorală Centrală de la Kiev, actorul de comedie Volodimir Zelenski şi preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko se vor întâlni în al doilea tur de scrutin, la 21 aprilie.

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi, susţinuţi militar – potrivit Kievului şi Occidentului de către Rusia – se confruntă de cinci ani în estul Ucrainei.

Acest conflict, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi, continuă să facă ravagii în estul ţării, chiar dacă a scăzut în intensitate de la semnarea acordurilor de la Minsk în 2015, rămase în mare parte literă moartă.

Simpatizant al unei orientări prooccidentale, Volodimir Zelenski, câştigătorul primului tur de scrutin de duminică, a declarat că este în favoarea negocierilor cu Rusia pentru rezolvarea acestui conflict, arătându-se totuşi ferm faţă de obiectivul acestora. „Dacă mă voi întâlni cu (Vladimir) Putin, îi voi spune să ne restituie teritoriile şi îl voi întreba ce fel de despăgubiri este gata să ne plătească pentru că ne-a luat teritoriile şi i-a susţinut pe cei care au participat la escaladarea (situaţiei) în Crimeea şi în Donbas”, zona de conflict din estul Ucrainei, a asigurat el duminică.

În comparaţie cu acesta, Petro Poroşenko a pozat într-o pavăză împotriva lui Vladimir Putin, după ce şi-a apropiat ţara de Occident.

„Noi urmărim îndeaproape declaraţiile candidaţilor, în special în privinţa ţării noastre şi relaţiile bilaterale, viziunea lor asupra viitorului Donbasului şi tragem concluzii corespunzătoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. ”Suntem dispuşi să explicăm oricărui cetăţean al Ucrainei că Rusia nu ocupă niciun teritoriu ucrainean. Nu puteţi vorbi despre aşa ceva, pentru că republicile nerecunoscute din Donbas – autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk – au fost respinse de însăşi Ucraina şi ceea ce se întâmplă este o consecinţă a politicii autorităţilor sale”, a declarat Dmitri Peskov, într-o reacţie la afirmaţia lui Volodimir Zelenski, potrivit EFE şi RIA Novosti.

„În ceea ce priveşte menţionarea Crimeei în acest context, considerăm că aceasta este inacceptabil. Este un subiect care nu este subiect de dezbatere. Acest subiect a fost închis pentru totdeauna”, a adăugat el, în contextul în care Poroşenko a promis în campania prezidenţială să readucă peninsula în componenţa Ucrainei.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, consideră că rezultatele scrutinului îl favorizează pe Petro Poroşenko, chiar dacă vine pe locul doi după primul tur. „Ucraina va trebui „să aleagă” între Poroşenko şi un actor de comedie fără un program inteligibil”, notează el într-o postare pe Facebook. Potrivit lui, Zelenski este un fel de „Marine Le Pen ucraineană”, întrucât „se pare că majoritatea îl sprijină, dar când este vorba să voteze la modul serios, atunci când nu este un vot de protest, candidatul exotic pierde, de obicei”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram