Breaking News

image
Sursa foto: 112.ua

Ucraina își alege astăzi președintele: Sunt 38 de candidați; Favoritul - un actor de comedie

Ucraina îşi alege astăzi preşedintele, în cadrul unora dintre cele mai urmărite alegeri din istoria recentă. 36 de milioane de cetăţeni cu drept de vot trebuie să-şi aleagă favoritul dintre 38 de candidaţi. Doar trei sunt cotaţi însă cu şanse reale: un actor de comedie, actualul preşedinte Petro Poroşenko şi Iulia Timoşenko, fostul premier care s-a evidenţiat în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004. Favorit în sondaje este cel dintâi, care ar putea profita că ucrainenii sunt nemulţumiţi de politicienii din vechea gardă, pe care-i consideră corupţi şi ineficienţi.

Volodimir Zelenski: „Asta (mă deosebeşte de ceilalţi, n.red). Asta e o faţă nouă. Nu am fost implicat niciodată în politică, provin dintr-o lume curată, lumea televiziunii şi a filmelor. Oamenii înţeleg că nu fac promisiuni pentru ca apoi să-mi cer scuze”.

Favoritul Volodimir Zelenski are propriile umbre

În vârstă de 41 de ani, Volodimir Zelenski este deja preşedinte. Într-un serial, ce-i drept, unde interpretează rolul unui profesor care ajunge pe neaşteptate în fruntea statului. Om de afaceri şi actor deopotrivă, e susţinut în special de electoratul tânăr, care vede în el o față nouă în politică.

„Ei (susţinătorii, n.red.) se identifică cu mine fiindcă sunt deschis, sufăr, mă enervez. Nu-mi ascund emoţiile în faţa camerelor, nu încerc să par diferit”, spune Volodimir Zelenski.

Adversarii săi îl acuză, însă, de legături cu un oligarh. Zelenski are mai multe apartamente şi o casă în Ucraina, iar recent, jurnaliştii au scris că ar avea şi o vilă de patru milioane de euro în Italia, pe care „a uitat” să o menţioneze în declaraţia de avere. Acolo ar fi vecin cu oligarhi ruși celebri, printre Oleg Deripaska.

Actualul președinte Petro Poroșenko a dezamăgit

Situat pe locul al doilea în sondaje, actualul preşedinte Petro Poroșenko e considerat de mulţi un reprezentant al sistemului vechi şi ineficient. Supranumit „regele ciocolatei” fiindcă a făcut avere din produse de cofetărie, Poroşenko a venit la putere în 2014, în locul preşedintelui prorus de la acea vreme, Viktor Ianukovici. Promitea atunci că va combate corupţia şi va pune capăt conflictului armat din estul ţării. Acum, tot mai mulţi ucraineni îl urăsc pentru că nu s-a ţinut de cuvânt.

„Sunt foarte încrezător că avem suficientă putere să blocăm intenţia grupurilor pro-Putin, naţionaliste sau naziste, care vor să pună piedici alegerilor. Suntem responsabili, înţelegem cât de importante sunt aceste alegeri pentru Ucraina, pentru viitorul ţării”, a declarat Petro Poroșenko.

În vârstă de 53 de ani, Poroșenko e considerat responsabil pentru preţurile tot mai mari şi, recent, a fost acuzat pentru corupția din industria de armament. Aproape că nici nu mai contează succesele sale de politică externă, precum anularea vizelor pentru ucrainenii care călătoresc în Uniunea Europeană.

Iulia Timoșenko nu renunță

Tot o reprezentantă a vechiului sistem e văzută şi Iulia Timoşenko. Premier în perioada 2007-2010, cea supranumită „prinţesa gazului” s-a evidenţiat în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004. A mai candidat de două ori la prezidenţiale, iar susţinătorii săi îi laudă hotărârea.

„De-a lungul ultimilor doi ani şi jumătate, nimeni nu a negociat pentru pace în Ucraina. Asta înseamnă că avem nevoie de o nouă strategie, de noi eforturi, de noi soluţii. Iar noi avem astfel de soluţii”, a promis Iulia Timoșenko.

Contestatarii săi, pe de altă parte, amintesc problemele pe care le-a avut cu legea: a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, din cauza unor contracte de gaze naturale semnate cu Rusia. Timoşenko a promis să reducă la jumătate factura la energie electrică a ucrainenilor dacă va fi aleasă în funcţie.

Indiferent care va fi rezultatul votului, viitorul preşedinte al Ucrainei, care are mandat de cinci ani, se va confrunta cu probleme uriașe. Printre ele, războiul cu separatiştii proruşi, lupta împotriva corupţiei şi modernizarea armatei, scrie Digi24. E nevoie de reforme în aproape toate domeniile importante, dar analiştii politici spun că şeful statului se va abţine de la schimbări majore în primele luni de mandat. Asta fiindcă în toamnă au loc alegeri parlamentare, la finalul cărora se va forma o nouă coaliție de guvernare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: