image
Sursa foto: reuters.com

Cine câştigă după sancţiuni: Preţul petrolului se apropie de cele mai mari creşteri din ultimii 10 ani

Preţurile petrolului au crescut, vineri, apropiindu-se de cea mai mare creştere trimestrială din ultimul deceniu, ca urmare a sancţiunilor aplicate Iranului şi Venezuelei de către SUA, reducerii rezervelor făcută de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit site-ului Reuters.

Preţul ţiţeiului este estimat la 68,30 dolari pe baril, fiind stabilit pentru un câştig de 27% în primul trimestru, potrivit contractelor futures.

Sancţiunile aplicate de către SUA asupra Iranului şi a Venezuelei au sporit preţurile petrolului în acest an, limitând considerabil exporturile de ţiţei, scrie Ziarul Financiar.

Statele Unite au urmărit ca Malaezia, Singapore şi alte state să fie pe deplin conştiente de expediţiile ilicite de petrol iraniene şi tactica pe care Iranul o foloseşte pentru a evita sancţiunile, a declarat, vineri, un oficial american.

Sigal Mandelker, subsecretar al Trezoreriei pentru Terorism şi Inteligenţă Financiară, a declarat că Statele Unite au plasat săptămâna aceasta o „presiune intensă” asupra Iranului.

Între timp, Statele Unite au instruit centrele de comercializare a petrolului şi rafinăriile din întreaga lume să continuă limitarea relaţiilor cu Venezuela dacă nu doresc să se confrunte ele însele cu sancţiuni.

De asemenea, majorarea preţurilor din acest an a avut la bază o înţelegere între OPEC şi aliaţi ai acesteia, precum Rusia, de a reduce producţia cu aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, care a început oficial în ianuarie.

Liderul OPEC, Arabia Saudită, favorizează reduceri pentru întregul an, în timp ce Rusia, care a aderat la acord fără rezerve, este considerată mai puţin dornică să restricţioneze aprovizionarea dincolo de luna septembrie.

Piaţa a fost, de asemenea, susţinută de o creştere mai lentă a producţiei în SUA, cel mai mare producător mondial de ţiţei, unde producţia s-a menţinut la o valoare de 12 milioane de barili pe zi, de la jumătatea lunii februarie. Câştigurile au fost limitate în acest trimestru de preocupările legate de încetinirea economiei globale care ar putea afecta cererea brută.

De asemenea, veniturile au crescut într-un ritm modest în februarie, fapt ce sugerează că economia a pierdut rapid ritmul, după ce creşterea s-a diminuat treptat, începând cu trimestrul al patrulea.

Pe de altă parte, trei dintre cele mai importante bănci controlate de stat din China au înregistrat cea mai slabă creştere a profitului trimestrial din ultimii doi ani.

Cu toate acestea, preţul petrolului la Barclays Bank are şanse de a creşte şi mai mult în trimestrul al doilea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: