image
Sursa foto: jurnal.md

Antereul lui Filip: Majorări de salarii, fără suficientă acoperire financiară de la stat

Noua lege privind sistemul unitar de salarizare, implementată în 2018, de către guvernul Filip, creează mari probleme financiare instituțiilor de învățământ superior de stat. În prezent, rectorii nu dispun de suficiente resurse financiare pentru salarizarea cadrelor didactice. Managerii au redus din cheltuieli unde a fost posibil, iar în cadrul unor instituții se fac și reduceri masive de cadre didactice. „Pleacă personalul mai tânăr care-și poate găsi alte locuri de muncă, mai de perspectivă, și rămân cei care sunt aproape de vârsta pensionară, cărora li s-a mărit volumul de lucru pentru același salariu”, ne-a comunicat Grigore Belostecinic, rectorul ASEM.

În cadrul unui interviu, expertul organizației „Transparency International Moldova”, Veaceslav Negruța, a menționat că introducerea noului sistem de salarizare în sectorul bugetar este un lucru salutar, dar făcut în pripă, iar forma finală în care a fost implementat a generat mai multe întrebări și probleme care, deocamdată, nu au fost soluționate.

„Sunt proiecte lansate și inițiate în plină campanie electorală și în perioada preelectorală, care implică costuri bugetare, dar care nu au acoperire financiară suficientă, inclusiv în ce priveşte aspectul de salarizare”, a spus Negruța.

Expertul a atras atenția la faptul că în noua formulă de salarizare nu a fost integral planificată și bugetată componenta financiară, „iar o bună parte din instituțiile bugetare, și în special fac referire la universități, deja au probleme mari financiare, pentru că nu au toată perioada acoperită în 2019”.

USM: „Migrația poate fi o compensare a situației financiare”

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Gheorghe Ciocanu, ne-a spus că are suficiente resurse financiare de la guvern pentru majorări ale salariilor profesorilor conform noului sistem de salarizare, până în octombrie 2019.

„Salarizarea s-a făcut în primele luni ale acestui an. Acum va fi dat salariul pe februarie. Bineînțeles că noi ne-am înțeles cu conducerea ministerului că sunt necesare dotații, dar totul depinde de admitere. Posibil să avem o admitere foarte mică și în aceeași situație sunt și alte instituții.

Numărul de candidați în 2019 este cel mai mic în ultimii ani. Și atunci această micșorare, plus migrația, plus plecările peste hotare, poate fi o compensare a situației financiare. Adică vom avea mai puțini studenți, vom avea mai puține unități didactice și ne vom putea încadra pentru ceea ce este preconizat pentru 2019”, ne-a comunicat rectorul USM.

Potrivit lui, situația va fi mai clară în următoarele două luni, invocând lipsa unui guvern în prezent. „Cine va soluționa problema aceasta este greu de spus”, a opinat managerul USM.

„Spun cu toată responsabilitatea că avem resurse financiare pentru salarizări până în luna octombrie 2019. La noi este liniște și pace. Am introdus toate rezervele noastre financiare proprii. Poate fi afectată funcționalitatea instituției, dar și aici am micșorat numărul de achiziții publice, am redresat situația. Pe parcursul ultimilor ani am făcut mai multe intervenții în reparații, acum suntem mai modești. Punctul critic este admiterea 2019 și după aceasta vom începe să analizăm foarte minuţios situația”, ne-a comunicat rectorul USM.

ASEM-ul are salarii pentru profesori doar până în iulie

Întrebat în ce măsură majorările de salarii făcute de guvern au acoperire financiară, rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Grigore Belostecinic, ne-a spus că bugetul unei universități de stat este format din două componente: 50% – finanțare de la bugetul de stat, și 50% – componenta formată din sursele proprii.

„Finanțarea de la bugetul de stat în acest an este mai mică cu 5% în comparație cu anul trecut, în condițiile în care au fost anunțate majorări de salarii. Pentru unele funcții didactice s-au majorat cu până la 42%. Este o majorare esențială. În condițiile acestei majorări mari, alocările de la bugetul de stat, în general, pentru universități nu s-au majorat cu niciun leu, ceea ce ne pune într-o situație dificilă. Conform calculelor pe care le-am efectuat, avem acoperire financiară până la sfârşitul lunii iulie, pentru cealaltă perioadă – nu avem. Ni s-au făcut promisiuni că se vor opera modificări la bugetul de stat și ar putea să fie acoperite cheltuielile suplimentare pe care le suportăm cu majorările de salarii”, a explicat starea de lucruri Belostecinic.

Rectorul USM ne-a spus că aceasta este prima parte a problemei. În plus, a doua parte a bugetului ASEM, format din veniturile proprii, nu s-a luat deloc în calcul, din care, la fel, trebuie să se asigure majorările de salarii.

„Pentru că noi nu avem profesori care activează cu finanțare de la bugetul de stat sau profesori care lucrează în posturi salarizate din veniturile proprii ale universității. Toți primesc salarii și legea ne obligă să achităm salarii majorate la tot personalul ASEM”, a punctat Grigore Belostecinic, întrebându-se în ce măsură s-au luat în considerare, la elaborarea acestor acte normative, și calculele care au fost operate din eventualele majorări de venituri din sursele proprii ale universităților, pentru a asigura majorări salariale.

„Ca să putem plăti salarii majorate profesorilor, trebuie să majorăm taxele de studii de două-trei ori, acțiune ce ar majora a doua parte a bugetului ASEM”, a explicat managerul ASEM.

UTM nu se confruntă cu probleme de salarizare a profesorilor

În situația creată, Belostecinic ne-a spus că sunt nevoiți să micșoreze alte cheltuieli pe care le suportă academia – achiziții de bunuri, reparații capitale, reparaţii curente, servicii, iar pe unele să le excludă definitiv.

„Am început să facem reduceri masive de cadre. Cu regret, pleacă persoanele mai tinere, care-și pot găsi alte locuri de muncă și mai de perspectivă. Rămân cei care sunt aproape de vârsta pensionară. Majorăm volumul de lucru al angajaților pentru același salariu pe care-l aveau anterior. Multă lume pleacă. Pleacă cei care ar putea asigura în viitor o dezvoltare a învățământului superior din R. Moldova”, ne-a mărturisit rectorul ASEM. El relevă o contradicție evidentă – intenția de a asigura cu salarii mai mari cadrele didactice, intenţie cu care este absolut de acord, şi lipsa de acoperire financiară.

Prorectorul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Larisa Bugaian, responsabilă de probleme financiare și relații internaționale, ne-a spus că în instituţia lor s-au dat salariile profesorilor conform formulei noi de salarizare, bani venind din bugetul de stat.

„Guvernul alocă bani lunar. Și pentru decembrie, ianuarie s-au achitat salariile în baza noii formule de salarizare. Sperăm că vom primi bani și pe lunile următoare”, ne-a spus prorectorul UTM.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: