Un elicopter NASA, care funcționează pe baza energiei solare, va explora planeta Marte

Un elicopter elaborat de oamenii de știință de la NASA va explora planeta Marte. Până acum, NASA a explorat suprafața lui Marte doar cu rovere – Spirit, Opportunity și, cel mai recent, Curiosity.

Foto: NASA Jet Propulsion Laboratory

Proiectul a prins contur pentru a arăta cum o tehnologie terestră de zbor ar putea funcționa cu brio pe o planetă vecină. Un elicopter ar putea oferi oamenilor de știință materiale noi de cercetare.

Atmosfera de pe Marte este cu mult mai subțire decât cea de pe Pământ. Mai mult, temperaturile ajung adeseori cu mult sub punctul de îngheț, iar asta poate distruge mecanismele aparatelor. Tocmai de aceea, cei de la NASA au supus elicopterul unor teste extrem de riguroase, pe care le-a trecut cu brio, relatează playtech.ro.

Într-un simulator al spațiului de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA, cu o lățime cât jumătate de autobuz, cercetătorii au creat o atmosferă marțiană și au introdus elicopterul acolo.

Elicopterul funcționează pe baza energiei solare. El va fi lansat în 2020, cu un rover NASA menit să ajungă tot pe Marte. Acolo, fiecare aparat va explora planeta roșie din aer, respectiv de la sol, în speranța că vor deschide noi orizonturi de cercetare pentru oamenii de știință.


Pub