Starea ecologică a apelor din râul Camenca

Societatea civilă, reprezentanți ai agențiilor de mediu, dar și autoritățile publice locale din raioanele Glodeni, Riscani și Fălesti s-au întîlnit pe 28 martie pentru a discuta planul de activitate a implicării comunităților la ameliorarea stării ecologice a apelor din râul Camenca.

Foto: wikipedia

„Proiectul este realizat în baza grantului oferit de proiectul SDS, ADA, Consolidarea in cadrul instituțional în sectorul de apă și sănătate în Republica Moldova, faza I. Am primit recent un mesaj că a fost aprobată și faza II, deci în 2-3 zile va fi lansat programul de granturi și trebuie să ne gândim cum continuăm dezvoltarea proiectului nostru în continuare. Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea stării ecologice a resurselor de apă din bazinul hidrografic a râului Camenca, afluient al râului Prut.”, comunică Ioana Bobina, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă.

Evenimentul a fost organizat pentru a prezenta importanța funcționării Comitetului de sub-bazin hidrografic Camenca. Totodată, a fost prezentat rezultatul activității și planul de acțiuni pentru perioada următoare.

„Râul Camenca este cel mai mare afluient al Prutului pe teritorul RM, care are cea mai mare suprafață a bazinului și cel mai mare număr de populație din toate sub-bazinele din toată partea stângă a Prutului. Deci, nu întâmplator a fost selectat acest râu, el are o importanță și pentru râul Prut, contribuind într-o anumită măsura la formarea debitului râului Prut, respectiv presupune și niște responsabilități din partea Comitetului privind asigurarea debitului si calității permanente în acest râu.” , afirmă Iurie Bejan, doctor în științe geografice.

La poluarea apei contribuie în prezent activitatea agricolă, dar și majoritatea localităților, deoarece nu dispun de stații de epurare, ceea ce duce la poluarea apelor. O altă problemă este modificarea cursului râului.

Schimbarea comportamentului oamenilor fața de râu, dar și asumarea responsabilității colective a populației fără de resursele acvatice este un alt obiectiv în cadrul acestui proiect. La întrunire s-a aprobat planul de acțiuni privind implementarea planului de gestionare a resurselor de apă din cadrul bazinului hidrografic Camenca (2019-2023). Evenimentul a fost organizat de Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă, în parteneriat cu Comitetul de sub-bazin hidrografic Camenca, în cadrul proiectului: „Elaborarea planului integrat de gestionare a bazinului Hidrografic Camenca”.

Articol realizat de studenta stagiară pentru UNIMEDIA, Beatrice Dulghieru.


Pub