Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.03.2019

Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Zdeněk Krejcí, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova

Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Zdeněk Krejcí, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova

Oficialii au discutat despre dinamica relațiilor comercial-economice între cele două state, dar și despre dorința de a implementa noi proiecte, care să fortifice legătura dintre Moldova și Cehia.  „Apreciem suportul pe care ni-l acordați și încurajăm companiile importante din Republica Cehă să participe în realizarea proiectelor strategice pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Dorim să menținem relații bazate pe încredere, profesionalism și eficiență, astfel este important ca ambele țări să-și asume responsabilitatea pentru respectarea angajamentelor bilaterale”, a declarat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul a menționat că Republica Moldova va aprecia sprijinul Republicii Cehe în vederea promovării produselor moldoveneşti pe piaţa europeană, în special a fructelor, legumelor şi produselor vinicole. Totodată, în discuțiile cu ambasadorul  Zdeněk Krejcí, Chiril Gaburici a declarat că țara noastră este mereu deschisă spre noi colaborări și invită misiunile de afaceri cehe să participe la business forumuri bilaterale, ca să cunoască mai bine piața locală și condițiile atractive pentru investitori străini.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă, în anul 2018, a înregistrat suma de 129,678 mln USD (+32,19% în comparație cu anul 2017). După valoarea volumului schimburilor comerciale în perioada respectivă, Republica Cehă se situează pe locul 13 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,53%.

La moment, în Republica Moldova activează 51 de întreprinderi cu capital ceh, investițiile însumând valoarea de 3,299 mln lei. După valoarea capitalului investit, Republica Cehă se află pe locul 38 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus