Cineasta franceză Agnes Varda a decedat la vârsta de 90 de ani

Regizoarea Agnes Varda, reprezentantă a Noului Val în cinematografia franceză, a decedat în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 90 de ani.

Foto: The National

„Regizoarea şi artista Agnes Varda a decedat la domiciliul său, în noaptea de joi, 29 martie 2019, în urma unui cancer. Era înconjurată de familie şi de apropiaţi”, au precizat aceştia într-un comunicat.

Singura reprezentantă de gen feminin a Noului Val francez, soţia regizorului Jacques Demy timp de 30 de ani, Varda a fost o figură reprezentativă a cinema-ului independent, poetic şi angajat în acelaşi timp, sursă de inspiraţie pentru numeroşi artişti, relatează Agerpres.

Agnes Varda a semnat pelicule precum ''Cleo de 5 a 7'' (1962), ''Sans toit ni loi'' (1985), ''Les Glaneurs et la Glaneuse'' (2000), ''Les plages d'Agnes'' (2009) sau ''Visages, villages'' (2017).

În 2018, la Festivalul de Film de la Cannes, la braţ cu Cate Blanchett, înconjurată de 80 de actriţe şi producătoare, regizoarea a pledat pentru ''egalitate salarială'' în industria filmului - o imagine puternică, care i-a consolidat statutul de personalitate emblematică a cinematografiei.

Artistă neobosită, deopotrivă fotograf şi artist plastic, a repornit la drum la 88 de ani, într-o colaborare cu artistul JR, cu 50 de ani mai tânăr ca ea, pentru a realiza ''Visages, villages'', care i-a adus o nominalizare la premiile Oscar.


Pub