Brexit: Summit european pe 10 aprilie, după ce parlamentul britanic a respins încă o dată acordul de retragere din UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru 10 aprilie un summit extraordinar al liderilor europeni, după votul de vineri al parlamentului britanic, care a respins pentru a treia oară acordul de retragere a Regatului Unit din UE, relatează Reuters şi AFP.

Foto: Reuters

''În urma respingerii acordului de retragere de către Camera Comunelor, am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pe 10 aprilie. Brexit'', a scris Tusk pe Twitter.

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Printre posibilele evoluţii ar fi un Brexit fără acord pe 12 aprilie sau o amânare îndelungată a Brexitului, condiţionată de acceptul liderilor europeni şi de participarea Regatului Unit la alegerile europene.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, imediat după votul din Camera Comunelor, că UE este pregătită pentru scenariul unui Brexit fără acord (no deal) pe 12 aprilie. El a avertizat că în acest caz nu va mai exista nici perioada de tranziţie post-Brexit, scrie agerpres.ro


Pub