Uniunea Europeană va sprijini parteneriatele societății civile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Iată cum

PE SCURT

Uniunea Europeană va sprijini inițiativele comune ale societății civile de pe ambele maluri ale râului Nistru cu până la 20 mii de euro (per proiect) în cadrul celei de-a cincea etape ale Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Propunerile de proiect trebuie să sporească încrederea între locuitorii celor două maluri ale Nistrului prin participarea organizațiilor non-profit la soluționarea problemelor comune.

Activitățile tematice recomandate includ, dar nu se limitează, la următoarele domenii: sănătate, inclusiv protecția socială; cultură; protecția mediului; educație; sport, inclusiv turism și dezvoltare locală.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat PNUD, selectarea propunerilor va avea loc în baza unor proceduri transparente și competitive.

Criteriile de selectare și alte detalii pot fi consultate pe site-ul PNUD. Termenul limită de depunere a dosarelor este 18 aprilie 2019, ora 16.00.

Pe parcursul anului 2018, ONG-urile de pe ambele maluri au realizat împreună 30 de proiecte cu impact, printre acestea: deschiderea Școlilor perinatale la Criuleni și Tiraspol, a Centrelor de instruire în acordarea primului ajutor medical la Bender și Varnița. Datorită granturilor oferite de UE, în stânga Nistrului a fost dat startul serviciilor paliative și serviciului „Echipe mobile pentru familii cu copii cu nevoi speciale”.

Au fost organizate și un șir de evenimente culturale și sportive, la care au participat locuitorii ambelor maluri, printre acestea: festivalurile „Noaptea filmelor sub stele”, „Filme peste Nistru”, „Nistru Jazz Fest”, „Urban Generation Fest”, festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”, conferința „Cultura e un bun comun”, lansarea cărții „Povești și legende de pe Nistru”, Zilele Spațiului Public 2019, festivalul fotbalistic „Împreună suntem o echipă”, și altele.

În total, proiectele s-au soldat cu circa 15 mii de beneficiari pe ambele maluri ale râului Nistru.

Cea de-a cincea etapă a Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” a fost lansată în ianuarie 2019.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.