Laura Codruța Kovesi, inculpată
Externe 29 martie 2019, 14:30 | 2965

Favorită pentru funcția de procuror-șef european, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar și are calitatea de inculpat într-un dosar deschis de Secția specială pentru investigarea magistraților din România. Măsura vine cu interdicția de a părăsi țara, dar și de a vorbi cu presa. Fosta şefă a DNA spune că astfel se încearcă discreditarea ei pentru a o scoate din cursa pentru șefia Parchetului European.

Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar și inculpată de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018 după ce fostul deputat român Sebastian Ghiţă a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului ce urma să-l aducă în România, din Indonezia, pe fostul șef al Fondului Naţional de Investiţii Nicolae Popa, condamnat la închisoare. După mai bine de şase ore de audieri, Kovesi le-a spus jurnaliștilor că are interdicţie de a vorbi cu presa despre acest dosar și nu a exclus că restricția ar avea legătură cu aspirația ei de a deveni procuror-șef al Parchetului European.

Totodată, Laura Codruța Kovesi are interdicție de a mai activa la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar și de a părăsi România. Inculparea vine în plin proces de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE în vederea numirii unui procuror-șef european, funcție pentru care candidează și Kovesi. Acum două zile, la Strasbourg, s-a desfășurat a doua rundă de discuții între reprezentanții celor două structuri care susțin candidaturi diferite. Fosta șefă a DNA București are de partea ei legislativul european, în timp ce Consiliul UE, condus în prezent de România, nu renunță la candidatul francez Jean Francois Bohnert. Negocierile vor fi reluate pe 4 și 10 aprilie, iar procedura ar urma să se încheie în aprilie. Votul decisiv este al Parlamentului European, care se va exprima printr-un vot în plen.

Opinia ta contează. Comentează!