Image-Description
Deputați ACUM cer BNM acces la Kroll 2: Plahotniuc, Candu, Filip, vreți să demonstrați că nu figurați în raport? Publicați-l
Politic 29 martie 2019, 16:00 | 6526

Mai mulți deputați din blocul ACUM Platforma DA și PAS au expediat o solicitare Băncii Naționale a Moldovei prin care solicită să li se pună la dispoziție raportul Kroll 2, privind investigarea jafului bancar.

„Publicarea raportului Kroll-2 nu e doar de dragul informării populației. Este și un pas important în obținerea sancțiunilor internaționale contra demnitarilor ce au participat în această crimă. E o chestiune de principiu să clarificăm absolut tot și să îi pedepsim pe cei vinovați”, a comentat deputatul Dumitru Alaiba, unul dintre semnatarii solicitării depuse la BNM.

„Domnilor Plahotniuc, Candu, Filip, vreți să demonstrați că numele voastre nu figurează în raportul Kroll-2? Publicați raportul. Până nu-l publicați, o să avem prezumția că figurați și anume acesta este motivul nepublicării. Blocul ACUM s-a obligat să obțină publicarea raportului Kroll-2. Pentru început azi, împreună cu mai mulți colegi, am solicitat BNM să ne ofere acces la informația dosită de public, în conformitate cu legea”, a menționat deputatul Dumitru Alaiba.

Potrivit legislatorului ACUM, la cinci ani de la furtul miliardului, autoritățile au demonstrat prin fapte că nu doresc o investigare veritabilă a crimelor financiare.

„Nu doresc să-i pedepsească pe cei vinovați. Nu doresc să recupereze banii furați. În schimb, mint, sabotează, dezinformează, manipulează, denaturează, ascund informația. Raportul Kroll-1 a fost publicat de Andrian Candu pe blog după proteste masive. Sistemul a cedat presiunilor și au publicat raportul. Noi am demonstrat nu o singură dată că știm să cerem și să obținem. O să obținem și Raportul Kroll-2. Minimul pe care îl putem face este să asigurăm o informare adecvată a oamenilor la acest subiect. Asta ar face o guvernare sinceră. Asta nu face actuala guvernare. O să ajutăm oamenii să înțeleagă ce anume s-a întâmplat și cine se face responsabil”, a adăugat Alaiba.

Potrivit legii cu privire la statutul deputatului, orice persoană oficială este obligată, la legitimarea deputatului să-i pună la dispoziţie informaţia necesară fără concordanţe şi permisiuni suplimentare. În cazul în care informaţia reprezintă secret de stat, informarea deputatului se va face în condiţiile Regulamentului Parlamentului.

Amintim că, Parlamentul European a cerut, într-o rezoluție adoptată în noiembrie 2018, publicarea rapoartelor Kroll în totalitate. Europarlamentarii au constatat cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”.

Forul european a mai atenționat că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.

Anterior, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a pasat la organele de anchetă solicitarea Parlamentului European privind publicarea variantelor complete le celor două raporate Kroll. Acesta a declarat că rapoartele privind invetigația fraudei bancare se află la procuratură.

Opinia ta contează. Comentează!