Zeci de oameni, printre ei şi mulţi angajaţi ai unei fabrici autohtone din raion producătoare de sucuri şi conserve au venit să protesteze la poarta companiei ucrainene, care acum doi ani a câştigat în urma unui concurs organizat de Ministerul Economiei dreptul de a investi într-un parc industrial ce urmează a fi inaugurat la Edineţ.

De partea cealaltă, directorul companiei ucrainene, care a ieşit să vorbească cu protestatarii, a dat asigurări că activează în limitele legii.

Reprezentanţii Inspectoratului Ecologic de Stat spun că ar exista totuşi o problemă.

Temerile localnicilor din Cupcini sunt împărtăşite şi de primarul oraşului. Reprezentanţii Primăriei Edineţ au însă altă părere.

Recent, presa a scris că holdingul din care face parte fabrica ce urmează să fie inaugurată în Edineţ este suspectat în Ucraina de evaziune fiscală în mărime de 260 de milioane de lei, acuzaţiile au fost negate însă de reprezentanţii companiei.

Precizăm că acest investitor a câştigat în 2013, alături de alte două companii moldoveneşti, dreptul de a activa în Parcul industrial din Edineţ. Atunci, producătorii autohtoni de conserve au declarat că tenderul a fost unul ilegal şi au cerut anularea rezultatelor concursului. Ministrul din acea perioadă Valeriu Lazăr a negat acuzaţiile, declarând că astfel va exista o situaţie de concurenţă. Ulterior, rezultatele concursului au fost contestate în instanţă de unul dintre cei doi producători locali. Judecătoria Edineţ şi Curtea de Apel Bălţi au respins cererea de anulare a rezultatelor concursului. În prezent, cauza este pe rol la Curtea Supremă de Justiţie.