Maia Sandu, despre discuțiile cu Igor Dodon: „Noi nu am perceput niciun răspuns din partea socialiștilor care să fie transmis prin el”

În cadrul discuțiilor dintre liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, cu președintele Igor Dodon, nu s-ar fi simțit că Igor Dodon ar fi liderul neformal al PSRM-ului. Cel puțin asta se denotă din declarațiile președintei PAS într-un interviu pentru Europa Libera.

Foto: UNIMEDIA

„La aceste discuții noi am detaliat, dacă vreți, propunerea pe care am exprimat-o și public. Acum, pe de o parte, Igor Dodon spune că nu este exponentul socialiștilor în această discuție și, respectiv, nu poate să transmită poziția socialiștilor. El pretinde că este un mediator neutru, care a adus forțele politice la discuții și o să vedem ce o să urmeze. Evident că nu a putut să transmită sau, cel puțin, noi nu am perceput niciun răspuns din partea socialiștilor care să fie transmis prin el”, a precizat Sandu.

Oferta pe care a publicat-o Blocul ACUM ar fi una care ar scoate țara din eventuale alegeri anticipate.

„Noi am spus de fiecare dată că jocul a fost făcut în doi. Partidul Socialiștilor a votat pentru multe legi, inclusiv pentru schimbarea sistemului electoral, dar și pentru multe alte inițiative, care au dus la consolidarea regimului oligarhic. Și acest lucru este foarte bine cunoscut și tocmai de aici vine și insistența noastră ca președintele Parlamentului să fie votat din rândul membrilor blocului ACUM, deputaților Blocului ACUM, legile să fie votate de cei care au interesul de dezoligarhizare și aici va fi foarte clar cine vrea să scape statul de controlul clanului oligarhic și cine nu vrea. După care, mai departe, dacă cineva va vrea să se ajungă la Guvern, după votarea acestor legi, atunci se va ajunge la Guvern. Noi am oferit această soluție inclusiv pentru a nu admite situația în care se ajunge la alegeri anticipate. Dacă cei care, de exemplu, ar vota ipotetic pentru aceste legi nu ar vrea mai departe să meargă să voteze Guvernul Blocului ACUM, atunci asta ar însemna automat că se merge la alegeri anticipate. Există o alegere acolo”, a conchis Sandu.

UNIMEDIA amintește că președintele Igor Dodon a avut discuții cu partidele PAS, PSRM și PD cu scopul de a coagula o coaliție parlamentară.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon a reiterat că e gata să accepte orice majoritate parlamentară creată în urma negocierilor dintre partide, însă nu acceptă traseismul politic.

La rândul său, lidera PAS, Maia Sandu, a adus la cunoștință președintelui despre pachetul de legi privind dezoligarhizarea statului.


Pub