Pedeapsa primită de un profesor din China care l-a criticat pe Xi Jinping

Un reputat profesor de la Universitatea din Beijing a fost suspendat din funcţie şi este anchetat din cauză că a scris un eseu în care îl critica pe Preşedintele Chinei.

Foto: CNN

Un coleg al profesorului, Guo Yuhua, a declarat că Xu Zhangrun, care predă la Universitatea Tsinghua din Beijing a fost anunţat săptămâna trecută că este înlăturat din toate funcţiile didactice până când se va încheia ancheta, scrie CNN.

Guo, care predă sociologie la aceeaşi Universitate, declară ca detaliile suspendări lui Xu Zhangrun nu sunt încă suficient de clare şi că acesta ar fi suspendat din cauza unui eseu pe care l-a publicat în iulie 2018. Guo a mai declarat că încă nu ştie motivul pentru care autorităţile au aşteptat atât de mult pentru a lua măsuri după publicarea articolului.

Eseul intitulat “ Femei iminente, speranţe iminente” i-a pus capăt carierei lui Xu Zhangrun. Reputatul cercetător a criticat în articolul său reprimarea şi intolerenţa arătată cadrelor universitare sub regimul lui Xi Jinping, spunând că autorităţile ar împiedica discuţiile libere între intelectualii Chinezi.

Ancheta asupra profesorului Xu este cea mai recentă acţiune lansată de guvernul chinez împotriva celor cvare critică regimul.

Oficialii de la Universitatea Tsinghua nu au vrut să le răspundă la întrebări pe acest subiect jurnaliştilor CNN, scrie stirileprotv.ro


Pub