/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Alegerile locale, în ceață. Data scrutinului local rămâne incertă, în lipsa unei majorități parlamentare

missing
28 martie 2019, ora 18:56

Oficial, mandatul de patru ani al actualilor primari din toată țara va expira pe 14 iunie. Și dacă în cazul alegerilor parlamentare legea scrie clar că că următorul scrutin trebuie să aibă loc în cel mult trei luni, atunci cele locale sunt la discreția deputaților.

Legislația Republicii Moldova în vigoare nu stabilește un termen pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale ordinare, de aceea ține de competența Parlamentului să stabilească când vor fi organizate alegerile locale”, Alina Russu, președintă CEC.

Astfel, data alegerilor locale rămâne în suspans până deputații nu găsesc un consens în privința majorității parlamentare, ceea ce nu s-a reușit nici la o lună de la alegeri. Blocul ACUM respinge în continuare orice scenarii și propuneri de alianță cu celelalte partide din Parlament, în timp ce democrații și socialiștii își repetă invitațiile la negocieri pentru blocul „ACUM”. Nici discuțiile cu șeful statului nu au dat rezultate. Între timp, Comisia Electorală Centrală a pregătit deja banii necesari pentru organizarea alegerilor locale.

CEC, în anul 2018, a stabilit devizul de cheltuieli necesar pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale ordinare. Se estimează la circa 140 de milioane de lei”, Alina Russu, președinta CEC.

Deși nu e clar când vor avea loc alegerile locale, cel puțin în Chișinuă unii candidați deja se pregătesc de scrutin. Printre ei este și fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care spune că va lupta pentru un nou mandat, după ce anterior a câștigat de trei ori la rând.

Eu mi-aș dori să continui proiectele, cele pe care le-am început în 2015, cele cinci mari, cu termoizolarea clădirilor, transportul, drumurile, apa, managementul deșeurilor”, Dorin Chirtoacă, ex-primar de Chișinău.

Totuși, Chirtoacă vrea să ma testeze susținerea electoratului. Cel puțin, la ultimele alegeri parlamentare, acesta nu prea s-a bucurat de voturi, chiar dacă a candidat pe circumscripția în care intră și Colonita, localitatea de bastină a familiei sale. Un alt pretendent la fotoliul de primar general este și activistul civic Mihail Bagas, fost consilier al primarului general interimar Silvia Radu.

Sigur că as candidez. Cred că acum trebuie să vină o altă forță, mai tineri, cei care știu cum trebuie de schimbat lucrurile în oraș. Politicienii și partidele au arătat că nu pot să facă nimic în oraș”, Mihail Bagas, activist civic.

Mihail Bagas spune că poartă discuții deja cu câteva partide. Despre participarea la alegeri a lui Ruslan Codreanu, actualul primar interimar general, șeful PPEM spune ca încă e prea devreme de discutat.

Să ajungem. Sper de data asta să ne ghidăm nu ca în 2015 de emoții, dar să ne ghidăm de anumite calcule. Sigur că nu exclud”, Iurie Leancă, președinte PPEM.

Ruslan Codreanu nu ne-a răspuns la telefon pentru detalii. Deocamdată, alte partide nu au vorbit public despre cine le vor fi candidații la alegerile locale. Cert este că pe panourile electorale, după campania pentru Parlamentare, au mai rămas câțiva concurenți. Expuse mai sunt cele cu democrații Pavel Filip și Nina Costiuc, dar și cu Reghina Apostolova, din partea partidului Sor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram