image
Sursa foto: jurnal.md

„Vocile Democrației”, La Strășeni; Ce spun oamenii despre Filip și despre noii aleși

Sistemul electoral mixt i-a adus în Parlament pe mulți membri ai Partidului Democrat. Printre legislatori s-a pomenit și Pavel Filip, actualul prim-ministru în exercițiu, băștinaș din Pănășești, raionul Strășeni. Ce spun localnicii despre noii aleși, într-un nou reportaj din cadrul campaniei Jurnal TV „Vocile Democrației”.

Pe ulițele din Pănășești, satul de baștină a premierului în exercițiu, numai despre Pavel Filip se vorbește.

„Cum să vă spun eu, nu știu pe cine, dar am votat. Pe primul, doi, trei? - Primul. - Pe domnul Filip? - Cred că este el, săteanul nostru...”

„Am votat și eu care a fost primul. Ori votează pe primul, ori pe ultimul, tot așa e. - Pentru domnul Filip ați votat? - Da... - Cum trăiesc oamenii la Pănășești? - Care bine, care rău. Ești bolnav, nu poți, îți dau o pensie care să o duci pe azi pe mâine.”

„Rău trăiesc oamenii, greu. Sărăcie. Eu niciodată nu am crezut că voi trăi în sărăcie. Mereu am muncit cu sudoare. Băiatului îi spuneam să facă bani ca să se bucure și vecinul. Am muncit, dar nu am mai câștigat. Este sărăcie și totul este legat cu corupția, cu conducerea statului. - La conducerea statului s-a aflat domnul Filip pentru care ați votat. - Eu l-am votat ca deputat, dar nu am votat pentru Partidul Democrat că este corupt.”

Speră la o bătrânețe mai ușoară și una dintre învățătoarele lui Pavel Filip.

„Am fost la Dispensar și la farmacie și am cumpărat medicamente că mă dor picioarele... Am îmbătrânit, dar am muncit o viață profesoară și pensie mizerabilă primesc, o mie de lei. La spital când mă duc îmi zic că dacă ai fi mai tânără și-ar da medicamente, dar așa. Asta ar însemna că trebuie să mor că sunt bătrână...- Ați fost la alegeri? - Am fost. Am votat pentru cine a vrut Dumnezeu, pentru elevul meu, domnul Filip... - Ar trăi domnul Filip cu o mie de lei lunar? - Nu cred. Nimeni nu ar putea trăi.”

În alte localități, oamenii au avut alte preferințe. Chiar și așa, învingător pe circumscripția din Strășeni a ieșit Filip.

„- Pentru cine ați votat? - Pentru cel din Pănășești, pe Filip... El a spus că va face aici așa frumos și noi așteptăm poate va face... Ei au spus că au majorat pensia, dar mi-au luat pensia de 180 de lei, dar mi-au dat 40 de lei.”

„Vrem salarii mai mari, indemnizațiile pentru copii mai mari. - Cine este de vină că aveți indemnizații mici, salarii mici? - Cei care sunt la guvernare, în Parlament. Ei promit la oameni și nu fac nimic - Cine a fost până acum la guvernare? - Igor Dodon. - El este președinte. - Pe alții nu îi știu. - Ce funcție are domnul Filip sau ce funcție a avut în ultimii trei ani? - Nu știu.”

„- Pentru cine ați votat? - Mă tem să spun la cadru. Lucrez în sat asistent social, lucrez de 14 ani. Nu cred că voi fi concediată, dar mă tem. Să vă spun adevărul, se fac presiuni pe noi și îmi este frică. Pe circumscripția de aici a câștigat domnul Filip. Vrem multe de la dumnealui. Oare mă va aresta? Eu l-am votat pe domnul Grosu. Sunt la pensie, dar muncesc cu bătrânii și vreau o schimbare, îmi vine să plâng. Obosesc deja și bătrânii. Vor o schimbare. Domnul Filip a promis, are idei bune, dar este mai departe de popor.”

„- Pentru cine ați votat? - Pentru Blocul ACUM... - Aici a candidat și domnul Filip. De ce nu ați votat pentru el? - Dar cine stă în spatele lui? Să îl luăm pe Barsetca, pe Plaha, caratistul Țuțu, care nu știe să vorbească. Mie îmi este rușine. El face legi. Îți dai seama. Așa a fost prognoza că el va câștiga. Oamenii au votat de frică. O vedeți pe doamna. Mă tem.”

„Am votat pentru domnul de la Pănășești, domnul Filip. Poate a face ceva pentru raionul nostru. Cum a făcut Șor pentru Orhei, așa va face și pentru ai noștri. - De ce nu a făcut până acum cât a fost la guvernare? - Poate nu s-a gândit, dar poate le-a veni mintea la cap.”

„Sincer să fiu am votat pentru un trai mai bun, pentru ACUM. Vrem să facem schimbări și sperăm că poate se va schimba spre bine.”

Campania "Vocile democrației" inițiată de Jurnal TV este sprijinită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: