image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu: „O guvernare deghizată PDM-PSRM va însemna că Republica Moldova va continua să se îndepărteze de UE”

O țară guvernată de grupuri oligarhice, după metodele Kremlinului, în care se construieşte o verticală a puterii de tip putinist, nu mai poate merge pe calea europeană, iar o guvernare deghizată PDM-PSRM va însemna că Republica Moldova va continua să se îndepărteze de UE. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Jurnaliştii.ro de preşedinta PAS, deputatul Maia Sandu.

Jurnaliştii.ro: Cum veți trata noua ofertă electorală a PDM-ului de a intra la guvernare? Se teme Plahotniuc de Blocul ACUM sau urmărește compromiterea dumneavoastră?

Maia Sandu: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) pe care-l reprezint şi colegii noştri de la Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) au apărut în viaţa politică ca expresie a nemulţumirii cetăţenilor faţă de modul în care grupările oligarhice, conduse de Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat (PDM), au pus stăpânire pe statul Republica Moldova.

Iată de ce, de nenumărate ori, am declarat că nu vom face alianță cu cei care au capturat și au lichidat statul de drept, cu cei care instaurează un regim dictatorial, cu cei care au furat bani publici și au participat în operațiuni de spălare a miliarde de dolari, cu cei care prin acțiunile lor antidemocratice au lipsit Republica Moldova de sprijin european, cu cei care au monopolizat economia și se fac vinovați de sărăcirea populației și depopularea țării.

Aceasta este fața adevărată a regimului Plahotniuc. Noi ne-am angajat să eliberăm țara de acest regim şi am primit votul cetăţenilor anume în acest scop. PDM știe acest lucru și a lansat invitația către Blocul ACUM, mai mult de ochii lumii, fiind conştienţi de refuz şi doar pentru a-și putea justifica ulterior alianța cu PSRM.

În situația post-electorală actuală, ce șanse mai are R. Moldova să rămână pe drumul european?

Din păcate, Republica Moldova nu mai este pe drumul european. Retorica fals-europeană a celor care au uzurpat puterea poate mai funcționează pentru anumiți actori externi, inclusiv de la București, dar nu și pentru cetățenii Republicii Moldova.

O țară guvernată de grupuri oligarhice, după metodele Kremlinului, în care se construieşte o verticală a puterii de tip putinist, nu poate merge pe calea europeană.

O guvernare PD-PSRM pe față sau una deghizată (prin transfugi) va însemna că Republica Moldova va continua să se îndepărteze de UE și de valorile ei de bază: democrație, stat de drept, libertăţi, drepturile omului şi dezvoltare durabilă.

Singura modalitate prin care țara poate reveni pe drumul european este să se debaraseze de forțele oligarhice, care au paralizat instituţiile statului, să pornească procesul de reforme în domenii vitale, cum ar fi justiţia, educaţia și economia, şi să ridice standardele de viaţă ale populaţiei.

Cum interpretați declarațiile lui Dodon de la Baku de a bloca orice tentativă a lui Plahotniuc de a cumpăra parlamentari? Să fie o ruptură între oligarh și subordonat sau doar un joc la ordinal Kremlinului?

Nu trebuie să luăm în serios toate declarațiile lui Dodon. El a mai făcut promisiuni în trecut pe care le-a încălcat (de exemplu, promisiunea de a nu schimba sistemul electoral). Prin această declaraţie el, aparent, doreşte ca la baza noii alianţe de guvernare să stea soluţiile politice, angajamentele asumate ale partidelor şi se distanţează de metodele murdare de corupere a deputaţilor, care l-au consacrat pe Plahotniuc şi prin care acesta şi-a format majoritatea în fostul Parlament.

O alianţă asumată, făţişă, dintre PDM şi PSRM ar lovi în imaginea socialiştilor, mai ales că în campania electorală aceştia au insistat că sunt un partid anti-oligarhic şi nu au nimic în comun cu Plahotniuc. Iată de ce nu trebuie exclus scenariul în care PDM, pentru a salva aparenţele, va „împrumuta“ deputați de la socialiști.

Dar, în acest caz, majoritatea parlamentară va avea nevoie de voturile deputaţilor din partidul Şor, principalul executant al furtului miliardului, adus în parlament de Plahotniuc, lucru ce nu va da bine în faţa partenerilor de dezvoltare.

Sunteți pregătiți și pentru scenariul anticipatelor? Cum se va raporta Rusia la jocul politico-electoral de la Chișinău?

Bineînțeles că suntem pregătiți și pentru anticipate. Dar Blocul ACUM a prezentat un șir de inițiative legislative menite să elibereze instituțiile statului din captivitate și să modifice sistemul electoral pentru a asigura alegeri libere și corecte. Am adus nenumărate dovezi că alegerile din februarie au fost fraudate.

Rusia va susține în continuare forțele politice care urmăresc aceleași obiective ca și ea, și anume să țină Republica Moldova într-o zonă gri, împotmolită în corupţie şi sărăcie, fără nicio șansă de a se apropia de UE.

Acest obiectiv este împărtăşit atât de forțele pro-ruse, cât şi de cele oligarhice care se pot menține la putere într-un mediu opac, unde regulile se fac după bunul lor plac.

Cum ar putea România să se implice în jocul politic de la Chișinău în contextul în care deține președinția Consiliului European?

În primul rând, e timpul ca statul român să aibă o politică articulată şi fermă faţă de Republica Moldova, o politică care ar reieşi din statutul său de stat-membru al UE.

Autoritățile din România ar trebui să înceteze sprijinul pentru forțele oligarhice de la Chișinău, să susțină politica UE în dialogul cu autoritățile de aici și să folosească toate pârghiile pentru a nu permite alunecarea Republicii Moldova în dictatură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: