Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.03.2019

CNFA lansează o nouă fază a Programului “Farmer-to-Farmer” în Moldova

CNFA lansează o nouă fază a Programului “Farmer-to-Farmer” în Moldova

CNFA Moldova a lansat marți, 26 martie, la Chișinău, o nouă fază cu durata de trei ani a Programului “Farmer-to-Farmer”. Programul este finanțat de USAID și va oferi asistență pe bază de voluntariat pentru consolidarea agriculturii organice și a sectorului zootehnic. USAID administrează programele  americane de asistență externă, ce contribuie la generarea de sustenabilitate și creștere economică de amploare în sectorul agricol prin intermediul asistenței tehnice în mai mult de 80 de țări ale lumii. CNFA a mai implementat acest program în țara noastră din 1998 până în 2013. 

“Noul program va contribui la creșterea veniturilor obținute de producători, procesatori, exportatori și alți actori de pe lanțul valoric al agriculturii organice și cel al producerii laptelui și al creșterii animalelor. Acest obiectiv va fi realizat prin îmbunătățirea asocierii, accesului la resurse, instruirii fermierilor și a educației universitare”, a menționat Nadejda Mocanu, directorul “Farmer-to-Farmer” Moldova.

Pe parcursul celor trei ani de implementare, în cadrul programului, 45 de voluntari americani experți în agricultură, afaceri și alte domenii vor efectua vizite cu durata de două-patru săptămâni în țara noastră. Ei vor efectua transfer de experiență și vor oferi instruire producătorilor, procesatorilor și prestatorilor de servicii în aspecte în care există insuficiență de cunoștințe, ce împiedecă dezvoltarea.

Asistența se va axa pe subiecte variate, cu accent prioritar pe dezvoltarea asociațiilor, comunicare, advocacy, marketing, extensiune, educație, siguranța și calitatea alimentelor, producerea furajelor, gestionarea pășunilor.

Voluntarii vor aplica metode variate pentru a forma și perfecționa cunoștințele și abilitățile beneficiarilor. Acestea includ: planificarea strategică, participarea la târguri și expoziții internaționale, lansarea de produse noi, managementul financiar, îmbunătățirea serviciilor veterinare, modernizarea curriculelor și a metodelor de instruire etc.

Potrivit unui comunicat de presă, printre beneficiarii programului se numără: Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova „MOVCA”, Cooperativa „Agrostoc”, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Asociația Fermierilor-Producători de Lapte din Nord.

Programul “Farmer-to-Farmer” a fost aprobat de Congresul SUA în 1985 pentru a oferi economiilor în dezvoltare transfer de cunoștințe și expertiză pe bază de voluntariat din partea producătorilor agricoli și a oamenilor de afaceri americani. Din 1985, peste 19000 de voluntari ai programului au acordat asistență tehnică la peste 12500 de organizații din 112 țări. În prezent, programul continuă să fie finanțat prin U.S. Farm Bill și administrat de USAID. Pentru moment, Farmer-to-Farmer este implementat în 36 de țări. Voluntarii sunt cetățeni sau rezidenți permanenți ai SUA cu experiență în afaceri agricole, sfera academică și aflați încă în plină carieră sau la pensie. USAID administrează programele americane de asistență tehnică externă prin oferirea de sprijin economic și umanitar în peste 80 de țări. 

Cultivating New Frontiers in Agriculture este o organizație internațională pentru dezvoltarea agriculturii, specializată în elaborarea și implementarea de inițiative sustenabile la nivel de entitate. Lucrăm cu afaceri agricole, fundații, guverne și comunități pentru a construi parteneriate locale și globale ce corespund cererii internaționale de alimente. De la înființare în 1985, am elaborat și implementat inițiative de dezvoltare a diferitor entități și a agriculturii pentru a facilita accesul la piață, spori competitivitatea agricolă, crește productivitatea, îmbunătăți accesul la resurse și finanțare în 45 de țări ale lumii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus