Astăzi marcăm Ziua Mondială a Teatrului - locul unde plânge și râde sufletul

Actorii din lumea intreaga sarbatoresc, astazi, Ziua Mondiala a Teatrului, eveniment marcat in fiecare an prin citirea unui mesaj scris de o personalitate de renume mondial, textul de anul acesta fiind transmis de de cubanezul Carlos Celdrán.

Foto: UNIMEDIA

„Înainte de trezirea mea întru teatru, maeştrii mei erau deja acolo. Îşi construiseră lăcaşurile şi poetica pe vestigiile propriilor vieţi. Mulţi dintre ei rămân necunoscuţi sau ne vizitează rareori amintirile: au lucrat în taină, în liniştea smerită a sălilor de repetiţie şi-n sălile de spectacole umplute până la refuz de spectatori. Pentru ca, pe nesimţite, la capătul multor ani de muncă presăraţi cu realizări extraordinare, să se facă nevăzuţi şi să dispară. Când am înţeles că profesia mea, că destinul meu personal este acela de a le călca pe urme, am înţeles totodată că am moştenit de la ei tradiţia aceasta sfâşietoare şi unică de a trăi prezentul fără nicio altă speranţă decât atingerea transparenţei unui moment irepetabil. Momentul în care te întâlneşti cu celălalt în întunericul sălii de teatru, protejaţi doar de adevărul unui gest, al unui cuvânt revelator", spune Carlos Celdrán, în mesajul său.

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătoreşte din 1962, la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru (ITI), în centrele acestuia, dar şi în teatrele din lume partenere, ca şi în instituţiile de învăţământ artistic.

Data de 27 martie a fost aleasă pentru a marca importanţa teatrului ca formă de artă şi pentru a atrage atenţia guvernelor, politicienilor şi instituţiilor care nu au realizat potenţialul de creştere economică pe care îl are acest domeniu.


Pub