Căpşunele şi spanacul rămân în fruntea listei fructelor şi legumelor cu multe pesticide. Cum arată topul în 2019

O organizaţie non-profit din SUA - Environmental Working Group – realizează, în fiecare an, o listă numită Dirty Dozen, a celor mai pline de reziduuri de pesticide legume şi fructe. Pentru al patrulea an consecutiv, în 2019, lista este deschisă de căpşune şi spanac. Cum arată topul celor mai curate fructe şi legume, în viziunea acestora.

Foto: simbol

Din 2004, reprezentanţii Environmental Working Group –EWG-, SUA, organizaţie focusată pe sănătatea umană şi pe cea a mediului, monitorizează contaminarea cu reziduuri de pesticide a 47 de fructe şi legume foarte populare şi alcătuieşte, în fiecare an, o listă cu 12 poziţii.

Lista este puternic contestată de producători. În 2019, pentru al patrulea an consecutiv, în frunctea acestei liste se găsesc căpşunele şi spanacul.

Locul trei a fost ocupat de varza creaţă, faţă de nectarine, în 2018, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Anul acesta, mi mult de 92% din mostrele de varză creaţă testate au avut mai mult de două tipuri de reziduuri de pesticide, iar una dintre mostre, chiar 18 tipuri diferite. Cel mai frecvent tip de pesticide detectat a fost Dachtal - DCPA, clasificat de Environmental Protection Agency - EPA – ca potenţial carcinogen, clasificare făcută în urma studiilor pe animale.

Ce date au stat la baza listei

La întocmirea listei, EWG a folosit date furnizate de Departamentul pentru Agricultură al SUA, iar varza creaţă nu a fost testată de mai mult de 10 ani, potrivit Nneka Leiba, directorul al EWG şi coautor al studiului.

Ultima dată când a fost testată, mostrele de varză creaţă aveau în proporţie de 76% urme de reziduuri, proporţia crescând anul acesta la 98%, numărul tipurilor diferite de pesticide fiind între două şi cinci. Leiba a mai spus că aceste nou raport nu ar trebui să-i descurajeze pe oameni să consume fructe şi legume, ci doar să opteze pentru cele organice pe cât posibil întrucât oricât de bine ar fi spălate, nu pot fi îndepărtate de pe fructe şi legume toate urmele de pesticidele.

Pentru întocmirea raportului au fost analizate mai mult de 40.000 de mostre. Cantitatea de pesticide detectată în urma raportului nu reprezintă un pericol pentru sănătate, au fost de părere alţi experţi – toxicologi şi dieteticieni - care au analizat documentul.

Aceştia spun că pentru a ajunge să se îmbolnăvească, o persoană ar trebuie să mănânce cantităţi mult prea mari de legume şi fructe. La râdnul lor, reprezentanţii producătorilor susţin că raportul instituie temeri nejustificate faţă de aceste alimente, în condiţiile în care şi aşa foarte puţini americani obişnuiesc să consume fructe şi legume.

Lista în 2019

1.Căpşune

2.Spanac

3.Varză creaţă

4.Nectarine

5.Mere

6.Struguri

7.Piersici

8.Cireşe

9.Pere

10.Roşii

11.Ţelină

12.Cartofi

Reprezentanţii organizaţiei au întocmit totodată şi o listă cu 15 poziţii cu legumele şi fructele pe care s-au găsit cele mai puţine urme de pesticide. Potrivit acestora, mai mult de 70% din mostrele testate nu au avut reziduuri de pesticide. Sau, dacă au avut, doar 6% au conţinut două sau mai multe tipuri, scrie adevărul.ro

Lista fructelor şi legumelor curate

1.Avocado

2.Porumb dulce

3.Ananas

4.Mazărea dulce congelată

5.Ceapa

6.Papaya

7.Vinete

8.Sparanghel

9.Kiwi

10.Varza albă

11.Conopida

12.Cantalup

13.Broccoli

14.Ciuperci

15.Pepene galben


Pub