/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Pe vremuri - la mare căutare. Cetățenii nu mai folosesc telefonul public și spun că mai comod este telefonul mobil

missing
27 martie 2019, ora 18:24

Pe vremuri – la mare căutare, telefoanele publice sunt acum mai mult pe post de decor. Prin intermediul lor, oamenii mai pot suna gratuit doar la serviciile de urgență. Acestea aparțin companiei Moldtelecom, care susține că în toată țara sunt în jur de 1 000 de astfel de telefoane. Unii trecători își amintesc cu nostalgie de timpurile când sunau la cei dragi din stradă. Chiar și așa, spun că tot mai comod este telefonul mobil.

Chiar dacă par să fie date uitării, în timp ce filmam acest reportaj am dat de un bărbat care, periodic, folosește telefoanele publice pentru a alerta serviciile de urgență.

Când ultima dată v-ați folosit de telefonul acesta? Cu o săptămână în urmă. Atunci era cu jeton și atunci ne foloseam cu dânsul, dar acum jetoane nu sunt și sunăm doar dacă la poliție, la salvare noi chemăm.

Iar această doamnă își aduce aminte cu nostalgie cum, studentă fiind, aștepta în rând ca să poată vorbi cu rudele sau persoana iubită.

Țin minte. Ați sunat de pe telefon? Da, deseori eram studentă și pe atunci era comod sunam la rude, prin oraș era bine. Eu acum nici nu mai știu cum să mă folosesc sincer vă zic.

Și alți trecători spun că au prins vremurile cînd telefoanele publice erau la mare căutare. Iar uneori, pentru a putea suna trebuia să stai la rând chiar și o oră.

Deja nu țin minte când m-am folosit de telefon, cred că douăzeci de ani în urmă.

Tare de mult. Ați sunat vreodată? Da, da desigur. L-ați folosit des? Eu în viața ceea am trăit, anii 80-70 erau peste tot.

Și telefoanele fixe au pierdut din popularitatea de cândva, oamenii preferând celularele.

– În 2012. Pe cine ultima dată ați sunat? Pe mama.

Ne mai folosim, dar mai rar. Din ce cauză? Pentru că sunt telefoane mobile și ne folosim de dânsele.

Telefoanele stradale aparțin companiei Moldtelecom. Contactat de TV8, serviciul de presă al insituției a declarat că ultimile date despre numărul acestora sunt din 2014. Atunci erau în jur de 1000 de unități in toată țara, majoritatea fiind în Capitala. Compania a redus si cheltuielile de intretinere a acestora, menționând că ele pot fi folosite gratuit de populație pentru a suna la serviciile de urgență. În ultimii ani, prin intermediul telefoanelor publice au fost anunțate și diferite alarme false cu bombă, oamenii considerând că astfel nu pot fi deconspirați.

 

Reporter: Gabriela Cebotar

Imagine: Oleg Czlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram