Un an de la incendiul din Kemerovo: Ce schimbări s-au produs în Rusia după tragedia care a luat viața a 60 de persoane

Acum un an, într-un centru comercial din Kemerovo a avut loc un incendiu care a luat viața a 60 de oameni, printre care 37 de copii. Incendiul a zguduit o lume întreagă și a ridicat din nou problema corupției în administrația publică și nerespecatrea normelor de securitate antiincendiară, în special în țările spațiului ex-sovietic, inclusiv Republica Moldova.

Foto: Danil Aikin

Majoritatea celor decedați se aflau în timpul incendiului în una din sălile de cinematograf din centrul comercial. Doar o singură persoană care se afla în acel cinematograf a reușit să se salveze, este vorba despre un tânăr de 32 de ani.

Imediat după incendiu, în spațiul mediatic din Rusia au început să apară informații despre numărul de morți, iar unele surse scriau despre un număr de circa 300 de victime.

Difuzarea informațiilor false despre consecințele incendiului, așa cum au fost calificate de autorități, a fost unul din motivele pentru introducerea de modificări în legislația rusă, scrie tvrain.ru. La un an după incendiul din Kemerovo, Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat o lege privind blocarea șitirilor false și introducerea pedespelor pentru distribuirea acestora. Potrivit deputatului rus Leonid Levin, anume evenimentele de după incendiul din Kemerovo au demostrat necesitatea „de a lupta cu fake-urilor, care în era digitală modernă se răspândesc mai repede decât epidemia de gripă”.

După incendiu, centrele comerciale din Federația Rusă au fost supuse mai multor controale. Încălcări au fost constatate în aproximativ fiecare al doilea centru comercial.

În rezultatul controalelor, au fost închise 391 de centre comerciale. Potrivit publicației Kommersant, ar fi vorba de circa o treime din centrele comerciale din țară, iar proprietarii acestora ar fi pierdut aproximativ 500 de milioane de ruble.

Flăcările din centrul comercial „Zimneaia Vișnea” au fost stinse în condiții dificile. Toate ieșirile de urgență erau închise, iar semnalul de alarmă nu a funcționat. Potrivit urmăririi penale, paznicul centrului comercial a fost cel care a deconectat alarma de incendiu. Acesta se află în arest.

Au fost arestați și doi pompieri care au participat la stingerea incendiului, fiind învinuiți de neglijență criminală. Potrivit inginerului de securitate antiincendiară, Alexandr Podgrușnîi, la stingerea incendiului nu a participat un număr suficient de pompieri, iar pentru evacuarea unui număr atât de mare de persoane, erau necesari două ori mai mulți salvatori, care ar fi venit abia după oră de la începutul incendiului.

Imediat după incendiu au fost concediați doi funcționari din administrația raională, viceguvernatorul Alexei Zenin și șefa departamentului politică internă, Nina Lopatina. Alte două funcționare publice au devenit figurante în cauza penală.

Guvernatorul regiunii Kemerovo, Aman Tuleev nu a vizitat locul incendiului și a numit oamenii care au manifestat pentru demisia autorităților „scandaliști”. La o săptămână după incendiu, Tuleev și-a dat demisia, mai relatează tvrain.ru.


Pub