(video) Acuzații grave privind activitatea Centrului de sterilizare a animalelor din capitală. Decizia luată de Ruslan Codreanu

Organizația pentru protecția animalelor „Societatea Umană” a organizat în această dimineață un protest la Primăria Chișinău, în legătură cu Centrul de sterilizare, care, potrivit lor, are un comportament inumat față de patrupezi. De asemenea, membrii asociației susțin că în timp ce municipalitatea anunță că s-a renunțat la metoda barbară de a prinde câinii de pe străzile capitalei, ei în continuare sunt „prinși cu cleștele și îngropați cu buldozerul”.

Foto: UNIMEDIA

După protestul din fața Primăriei capitalei, membrii organizației pentru protecția animalelor împreună cu Ruslan Codreanu și directorul al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugen Axentiev, au organizat o conferință de presă în care au dezbătut problema respectivă.

Astfel, membrii organizației au adus acuzații precum că câinii sunt omorâți, nu sunt hrăniți și sunt ținuți în condiții antisanitare. De asemenea, aceștia susțin că sterilizarea patrupezilor nu este efectuată de un medic veterinar.

„Nouă ni s-a promis că deschiderea centrului de sterilizare este o strategie nouă a administrației prin metoda umană, adică prindere-sterilizare-reîntoarcerea în habitat, însă după anunțul public s-a închis bariera și s-a trecut la masacru. Se anunță una, iar după cortină se petrece altceva”, a menționat Ion Dron, avocat.

De asemenea, potrivit lor, niciodată nu s-a efectuat dezinfectarea teritoriului Centrului.

„Teritoriul dat este infectat. Acolo este formată o infecție în masă. Cățelușii de doar două luni sunt aduși din necropolă morți din cauza infecției. Cei de la Centrul de sterilizare intenționat infectează cățelușii, iar noi îi lecuim din banii proprii”, menționează o membră a organizației.

Karl Luganov, Președintele AO „Societatea Umană” a adresat o scrisoare către Ruslan Codreanu cu 9 cerințe, care au fost reiterate în cadrul conferinței:

1. Adoptarea și publicarea proiectului de hotărâre a metodelor de sterilizare necesare privind animalele fără stăpân.

2. La următoarea ședință a Consiliului Municipal să se propună proiectul pe ordinea de zi pentru votare.

3. Introducerea unui control public asupra activității serviciilor de întreținere și capturarea animalelor, organizațiilor obștești și voluntarilor.

4. Posibilitatea voluntarilor de a vizita zilnic centrul de sterilizare și de a oferi ajutorul necesar pentru îngrijirea animalelor.

5. Interzicerea de a captura animalele sterilizate care nu prezintă nici un pericol și au cercel la ureche. În cazul când câinele este agresiv , să se implice împreună cu organizațiile de protecția animalelor și specialiștii din domeniu .

6. Să se angajeze la Centru de Sterilizare voluntari care sunt capabili de a efectua un lucru transparent. Lista acestor persoane se va prezenta la prima cerință.

7. La Centru de Sterilizare să fie introdus un control strict : a) registru și o copie care va fi prezentată, unde vor fi introduse date referitoare la ziua, locul, numărul indicat pe cercel, vaccinarea, sterilizarea, inclusiv și ce a urmat să fie după sterilizare: adoptat, dus la azil, etc. Obligatoriu adresa și o poză a animalului sterilizat. Deplasarea serviciilor să se efectueze doar la cererea în scris. Cererea să fie prezentată de către lucrătorii sosiți la fața locului.

8. Pe pagina Primăriei să fie indicată adresa la care vor avea loc deplasările cu 3 zile înainte.

9. Acceptarea cererilor să se transmită Grupului de Protecție a animalelor.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a respins acuzațiile aduse și a dat asigurări că după ce a emis dispoziția cu privire la interzicerea tratamentului inuman față de animalele fără stăpân, nici un patruped nu a fost omorât.

„Dumneavoastră ați aruncat atâtea acuzații că noi facem masacru, eu vreau să auziți că acesta nu este adevărat. Pentru că de când a semnat dispoziția cu privire la interzicerea tratamentului inuman, nu a fost omorât nici un câine. Și dacă nu mă credeți pe mine, am vrut să vă confirme domnul Axentiev. Dumnealui a dat indicații că nu se omoară nici un animal. Nimeni nu zice că acolo este situație ideală, eu mereu am cerut ajutorul vostru. Acum trei săptămâni când ne-am întâlnit, voi ați promis că îmi veți da un regulament de funcționare a Centrului de sterilizare pe care noi îl vom aproba. Eu recunosc că la momentul actual avem probleme la capitolul prinderea animalelor. Tot ce ați solicitat voi eu încerc să fac”, a declarat Codreanu.

După o oră de discuții, Ruslan Codreanu a promis membrilor asociației că la următoarea ședință a Consiliului Municipal Chișinău, proiectul de decizie cu privire la regulamentele de funcționare a Centrului va fi introdus pe ordinea de zi.

În acest sens, edilul a menționat că până la aprobarea regulamentului Centrului va interzice ridicarea animalelor de pe străzile capitalei. O dispoziție în acest sens va fi semnată astăzi.

În replică, directorul Î.M „Autosalubritate”, Eugen Axentiev, a menționat că a fost inițiată o anchetă internă în cadrul instituției.

„De 4 zile este inițiată o anchetă de serviciu și prin ordinul directorului întreprinderii, Nicanor Chiriac și încă un paznic sunt suspendați din activitate”, a declarat Axentiev.

Centrul de sterilizare a maidanezilor și-a deschis ușile în toamna anului 2018. Pentru construcția acestuia municipalitatea a alocat 400 de mii de lei.


Pub