7 motive pentru care ți-e foame în permanență

Organismul tău se bazează pe energia oferită de mâncare. Prin urmare, e normal să-ți fie foame dacă nu mănânci vreme de câteva ore. Dar dacă stomacul ți se obișnuiește cu „aprovizionări” constante, chiar și imediat după ce ai luat una dintre mesele principale ale zilei, în mod cert vor apărea dereglări de funcționare organică.

Foto: Vadym Drobot

Polifagia este termenul medical pentru foamea extremă, iar aceasta poate reprezenta un semn cum că ar fi cazul să te prezinți la medic. Când ți-e foame, nimic altceva nu mai contează, iar faptul de a-ți fi foame în permanență poate deraia și cea mai puternică personalitate.

A înțelege de ce ți-e foame continuu te poate ajuta să învingi acest sentiment și să revii pe calea alimentației moderate. Iată 7 posibile motive pentru care apetitul tău e de neoprit:

1 Alcoolul

Paharul de vin sau de bere de la cină poate contribui la creșterea senzației de foame. Cercetările au arătat că în cazul în care consumi alcool, acesta poate crește prezența hormonului ghrelin, care declanșează pofta de mâncare. Pe lângă că atunci când bei simți nevoia să mănânci mai mult, senzația sporită de foame te conduce, subliminal, către încă un platou. Și încă unul.

2 Mâncatul rapid

Deși a mânca pe fugă, între două întâlniri, e un obicei care poate fi binevenit uneori, fiindcă îți economisește timp, atunci când mănânci repede, hormonii pe care-i trimite stomacul în organism ca să-i spună că ești sătul, nu au timp să transmită mesajul. În mod similar, în momentul în care mănânci compulsiv, privind la televizor, atenția îți este îndepărtată de la mâncare și de la senzația de plin.

E ușor să ronțăi sandvișuri, care adesea sunt procesate rapid sau care au multe calorii, fără să-ți dai seama că ești satisfăcut. Studiile au demonstrat că persoanele care au răbdare să mestece mâncarea, se vor simți sătule o perioadă mai lungă de timp, în vreme ce aceia care petrec mai mult de două ore pe zi în fața televizorului sunt mai corpolenți.

3 Privarea de somn

În societatea rapidă din ziua de azi, foarte adesea oamenii apucă să doarmă doar câte patru sau cinci ore pe noapte. Atunci când organismul nu primește suficientă odihnă, devine tot mai dificil să producă hormonul numit leptină, care face organismul să realizeze starea de prea-plin. Privarea de somn conduce și la o creștere a producției hormonului ghrelin. Mai mult, lipsa somnului stimulează partea creierului care e responsabilă cu recunoașterea mâncării drept sursă a plăcerii.

4 Presiunea anturajului

Foto: Pixabay

Să menții o rutină sănătoasă în privința dietei devine o sarcină mult mai dificilă atunci când faci parte dintr-un grup mai mare. Când prietenii și familia îți pun în față la cină farfurii cu totul felul de mâncăruri nesănătoase și cu deserturi apetisante, nu e ușor să spui nu.

Evitarea opțiunilor nesănătoase devine dificilă și atunci când ai o relație nouă sau când te trezești în mijlocul unor noi situații sociale în care efortul de a face față presiunii culinare devine o adevărată provocare.

5 Stresul

Mulți oameni se îndreaptă către mâncare în mod compulsiv, înfulecând pentru a face față situațiilor stresante sau emoțiilor negative. Acest fapt poate conduce la cicluri de mâncare nesănătoasă. Mâncatul din cauza stresului nu reduce nici emoțiile, nici anxietatea, ci mai degrabă declanșează nevoia de a mânca mai mult, ducând la creșterea în greutate și la o nervozitate și mai mare.

6 Săritul peste micul dejun

Sunt o mulțime de bărbați care dimineața sar peste micul dejun. Acest lucru are, însă, o mulțime de repercursiuni negative, precum încetinirea metabolismului, care-ți produce senzația de foame și-ți îndeamnă organismul să te îndopi cu mâncare în loc să arzi caloriile. Persoanele care sar peste micul dejun sunt, statistic, de cinci ori mai obeze decât cele care mănâncă dimineața.

7 Guma de mestecat

Guma de mestecat, chiar și cea fără zahăr, poate spori senzația de foame. Când mesteci gumă, saliva care se produce e înghițită, ajungând în stomac, după care organismul pornește în „căutarea” mâncării, lucru care, evident, te va face să te îndopi.


Pub