Rusia acuză Ucraina de discriminare pentru că nu i-a acreditat observatorii la alegerile prezidenţiale

Rusia a acuzat luni Ucraina de 'acţiuni discriminatorii' pentru că a refuzat acreditarea a circa 30 de cetăţeni ruşi în cadrul misiunii OSCE care va supraveghea alegerile prezidenţiale din Ucraina duminică viitoare, informează agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti.

Foto: Hyser

'Acţiunile discriminatorii ale autorităţilor ucrainene privează în practică experţii ruşi de posibilitatea de a participa la misiunea Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE', notează Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

În aceste condiţii, se spune în text, 'Federaţia Rusă se vede obligată să renunţe la trimiterea de observatori pentru a nu-i expune la persecuţii'.

La 7 februarie, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a interzis prin lege prezenţa observatorilor ruşi la alegerile prezidenţiale din 31 martie în Ucraina pentru a 'minimiza riscurile şi ameninţările de ingerinţă ale Federaţiei Ruse în alegerile din Ucraina'.

'Judecând după ceea ce vedem astăzi în Ucraina, Kievul are în mod clar ceva de ascuns de populaţia sa şi de comunitatea internaţională', susţine MAE rus, care subliniază că Rusia va continua să coopereze cu ODHIR şi cu alte structuri OSCE de monitorizare a situaţiei drepturilor omului şi democraţiei în această ţară.

În acelaşi timp, diplomaţia rusă a evocat că Ucraina a decis să nu deschidă secţii de votare în Rusia, astfel încât milioane de ucraineni care se află acum pe teritoriul Federaţiei Ruse nu vor putea să participe la procesul de votare în cadrul alegerilor prezidenţiale, potrivit postului de televiziune rusesc NTV.

Ucraina şi Rusia au relaţii extrem de tensionate în ultimii ani după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea şi a fost acuzată - de Kiev şi Occident - că acordă sprijin militar rebelilor proruşi din regiunea Donbas (estul Ucrainei).

Candidatul prorus la alegerile prezidenţiale din Ucraina, Iuri Boiko (60 de ani), fost vicepremier, a efectuat o vizită vineri la Moscova, unde s-a întâlnit cu premierul rus Dmitri Medvedev, provocând indignarea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, care l-a acuzat de 'trădare', potrivit AFP.

El a discutat despre cooperarea economică în cadrul unei întâlniri la care au participat şi şeful gigantului rus de gaze Gazprom, Aleksei Miller, şi politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, despre care se spune că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi naşul de botez al fiicei sale Daria.

'Ei au vorbit de economie în timp ce băieţii noştri mor pe linia frontului' din Donbas, a reacţionat Petro Poroşenko în contextul acestei întâlniri.

Dintre cei 39 de candidaţi care concurează pentru cea mai înaltă funcţie în stat, patru, inclusiv Iuri Boiko, sunt consideraţi în diferite grade drept proruşi şi pot conta pe ansamblu la 15% din voturi, conform sondajelor. Cel mai popular dintre ei este Boiko, fost aliat al preşedintelui Viktor Ianukovici, care s-a refugiat la Moscova după mişcarea de contestare din 2013-2014, el clasându-se pe poziţia a patra în sondaje, cu 10% din intenţiile de vot.

Totuşi, potrivit experţilor, acesta nu are şanse să intre în turul doi. Primii trei favoriţi sunt: actorul de comedie Volodimir Zelenski, cu 32,1% din preferinţe, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko (17,1%) şi fostul premier Iulia Timoşenko (12,5%), conform unui sondaj dat publicităţii în weekend de către mass-media ucrainene, între care postul de televiziune TSN. Sondajul a fost efectuat de către Institutul Internaţional din Kiev în perioada 14-22 martie, scrie agerpres.ro


Pub