Inițiative legislative ale ACUM nu au fost înregistrate în Parlament. Litvinenco: Argumentul refuzului este uluitor

PE SCURT

Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, a anunțat astăzi deputatul blocului Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui, această parte de pachet conține 2 proiecte de legi și 5 proiecte de hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM.

Litvinenco a spus că argumentul refuzului este unul uluitor – nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte.

PE LUNG

Astfel, Sergiu Litvinenco a menționat pe Facebook că nu există vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau ne-alegerea președintelui Parlamentului.

Totodată, deputatul ACUM a venit cu două exemple, care potrivit lui, exemplifică „cât de ipocriți sunt cei din Secretariatul Parlamentului”.

„După alegerile din 30.11.2014, președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a înregistrat… 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 – speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informatie este disponibilă pe site-ul Parlamentului”, a ținut să precizeze Sergiu Litvinenco.

În acest context, el s-a întrebat retoric dacă prin lipsirea deputaților de dreptul la inițiativă legislativă contrar prevederilor Constituției și legii,  nu s-a comis nicio infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.