Secretariatul Parlamentului precizează: proiectele blocului ACUM, înscrise în registrul de intrare al Legislativului

PE SCURT

Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai blocului ACUM au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului.

Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă, precizează Secretariatul Parlamentului

PE LUNG

Precizarea survine după ce astăzi deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a anunțat pe Facebook că Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, pe motiv că nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte.

După anunțul deputatului, Secretariatul Legislativului a precizat că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului.

Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47 – 48 din legea nominalizată.

După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art.47 alin.(6) se plasează pe web site-ul Parlamentului.

Regulamentul Parlamentului este lege organică aprobată la 2 aprilie 1996, iar ultimele modificări și completări ale legii au fost efectuate în aprilie 2007.

Precizăm că pachetul de legi propus de Blocul ACUM, include: adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, ajustarea cadrului normativ necesar pentru: demiterea Procurorului general, a conducerii Serviciului Informații și Securitate, a membrilor CEC, a conducerii CNA, a membrilor CCA, a conducerii ANI și CSJ.

De asemenea, pachetul prevede anularea sistemului electoral mixt și crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la: investigarea furtului miliardului, consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului, anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat). În plus, prevede adoptarea Legii Magnitsky.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.