/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Grigorciuc, arestat. Avocații spun că procurorii au recurs la un șiretlic pentru a putea să-l aresteze pe Pavel Grigorciuc

25 martie 2019, ora 19:14

După ce ieri Grigorciuc a fost arestat pentru 30 de zile, astăzi avocatul său a contestat la Curtea de Apel măsura preventivă. Potrivit lor, acțiunile lui Grigorciuc reprezintă cel mult o contravenție administrativă, dar nicidecum nu-i infracțiune penală. Iar procurorii intenționat au calificat fapta ca huliganism în grup, pentru a putea cere arestul suspectului.

Este evident că intenționat că a fost pus ca bănuit Rudenco Eduard pentru a califica fapta lui Grigorciuc ca fiind comisă de două persoane, unde este pedeapsa prevăzută până la cinci ani, ceea ce a permis înaintarea demersului de aplicare a arestului”, Alexandru Bodnariuc, avocat.

Procurorul care instrumentează dosarul nu a răspuns la telefon, însă șeful procuraturii municipale, fără a oferi multe detalii, a menționat că subalternul său a procedat corect.

Vă zic că dacă așa-i calificat înseamnă că așa-i calificativul, înseamnă că așa acțiuni au fost”, Ștefan Șaptefrați, șeful Procuraturii Municipale.

De câteva zile, pe rețelele sociale mai multe persoane îl îndeamnă pe deputatul Sergiu Sîrbu să-și retragă plângerea. Printre ei, este și deputata blocului ACUM, Maria Ciobanu. În scrisoarea deschisă, parlamentara scrie, printre altele: „(…)Retrage cererea pe care ai scris-o la poliție, învinuindu-l pe fostul tău coleg, tânărul Pavel Grigorciuc. Știi bine că nu ți-a cauzat nicio leziune corporală, că a fost o reacție neinspirată la insultele tale bădărănești.”

Replica lui Sârbu nu s-a lăsat mult așteptată. Acesta i-a răspuns, tot pe Facebook, că dacă pe doamna deputat era să o agreseze cineva, atunci el era să facă o declarație publică de condamnare a acestor acțiuni. De cealaltă parte, șeful procuraturii minicipale a menționat pentru TV8 că legea nu prevede împăcarea părților în cazul lui Grigorciuc. Astfel, chiar dacă Sârbu și-ar fi retras plângerea, activistul oricum era să fie cercetat penal. Nu este pentru prima dată când o figură politică este agresată, însă reacția organelor de anchetă era diferită. Acum o lună, în campania electorală, candidata blocului ACUM, Inga Grigoriu, a fost înjurată în timp ce făcea agitație în localitatea Sângera.

„Cum să mă conducă pe mine o prostituată în țara asta. O prostituată nu trebuie să ne conducă pe noi. Tu îi susții pe niște bandiți care au lăsat oameni fără muncă. – Eu nici nu comentez așa aberații, nici nu comentez”, a scris Inga Grigoriu pe Facebook.

Deputata ne-a declarat că atunci a scris o plângere și la procuratură, și la poliție, doar că oamenii legii încă nu au venit cu un răspuns. Un alt incident cu agresarea unui deputat a avut loc și în 2016, când un grup de protestatari l-a atacat pe Mihai Ghimpu, în fața Parlamentului.

Atunci, oamenii legii nu s-au autosesizat pentru că Mihai Ghimpu nu ar fi scris o plângere. Fostul deputat nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune despre finalitatea incidentului. Conflictul dintre Sergiu Sîrbu si activistul Pavel Grigorciuc a avut loc săptămâna trecută, după ședința Parlamentului, într-un local din centrul Capitalei. Grigorciuc a recunoscut că l-a lovit pe democrat, dar a precizat că doar i-a tras o palmă. De partea cealaltă, deputatul a menționat că lovitura a fost atât de puternică, încât i-a cauzat o comoție cerebrală din cauza căreia a fost spitalizat la Spitalul de Urgență. Acum, activistul riscă pânâ la 5 ani de închisoare. Pavel Grigorciuc este unul dintre membrii grupului Petrenco, care aproximativ două săptămâni în urmă au fost recunoscuți vinovați de Curtea de Apel de organizarea dezordinilor în masă din fața Procuraturii Generale și în fața blocului în care locuia președintele PD, Vlad Plahotniuc în toamna anului 2015. Aceștia au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu suspendare. Tuturor le-a fost interzis să părăsească teritoriul țării și să participe la proteste. Până astăzi, niciunul din ei nu și-au recunoscut vina.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram