Principală  —  Ştiri  —  Social   —   24 martie - ziua mondială…

24 martie – ziua mondială de combatere a tuberculozei. Care este situația epidemiologică în R. Moldova

An X-ray of the chest of a man with tuberculosis. The areas infected with TB bacteria are colored red.

Astăzi, 24 martie este marcată ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul ultimilor ani se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei.

Cu toate acestea, în R. Moldova, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 s-a menţinut la nivel înalt, înregistrându-se 3358 de cazuri comparativ cu anul 2016 când s-au înregistrat 3576 de decese provocate de tuberculoză.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza reprezintă una din primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Este o maladie care cel mai frecvent afectează plămânii, iar în cazul nedepistării și netratării la timp, poate provoca afecțiuni grave al sănătății până la situații de deces. Spre exemplu, în 2017, 10 milioane de persoane s-au îmbolnăviut de tuberculoză, iar 1,6 milioane au decedat din cauza acestei boli.

Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulții. Se transmite pe cale aeriană, atunci când persoana strănută sau vorbește. De asemenea, persoanele infectate cu HIV, dar și cele care fumează prezintă risc sporit de îmbolnăvire.

Principalele simptome ale tuberculozei pulmonare sunt:
– Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamâni
– Febra timp de o saptamâna
– Dureri în regiunea cutiei toracice
– Scadere brusca în greutate
– Pierderea poftei de mâncare
– Transpiratii excesive, în special noaptea

Menționăm că în R. Moldova, diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit.